Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το αίτημα εκταμίευσης της Ελλάδας στο πλαίσιο του NextGenerationEU

EU Greece

Πώς αξιολόγησε η Επιτροπή το τρίτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας;

Στις 16 Μαΐου 2023 και στις 22 Νοεμβρίου 2023 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δύο αιτήματα για εκταμίευση συνολικού ποσού άνω των 3,64 δισ. ευρώ (1,69 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια) στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Το αίτημα βασίστηκε στην επίτευξη των 43 οροσήμων και στόχων (42 ορόσημα και στόχοι για τη δόση επιχορηγήσεων, και ένας στόχος για τη δόση δανείων), όπως περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για την έγκριση του σχεδίου.

Το αίτημα για επιχορηγήσεις καλύπτει επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, της δρομολόγησης έργων που σχετίζονται με ανακαινίσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε οικιστικά κτίρια, της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της χρήσης υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια. Περιλαμβάνεται επίσης σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της θέσπισης συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που θα εξορθολογίσει την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, και θα ενισχύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Άλλες μεταρρυθμίσεις αφορούν την αντιμετώπιση των αδυναμιών του πολεοδομικού σχεδιασμού, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων, τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής που θα εξασφαλίσει ένα πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων και πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οι μεταρρυθμίσεις εισάγουν επίσης δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες σύναψης συμβάσεων για τις δημόσιες υπηρεσίες αστικών και περιφερειακών επιβατικών μεταφορών και βελτιώνουν το κανονιστικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά πάρκα. Τέλος, το αίτημα πληρωμής για δάνεια αφορά έναν στόχο που απαιτούσε την υπογραφή δανείων ύψους τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΜΑΑ, μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών, για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/qanda_23_6089/QANDA_23_6089_EL.pdf

Κύλιση στην κορυφή
Μετάβαση στο περιεχόμενο