Σχεδόν οι 9 στους 10 Ευρωπαίους είναι ικανοποιημένοι από τη διαβίωση στην πόλη όπου ζουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε χθες σχετικά με την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις και την ικανοποίηση των πολιτών. Η έκθεση αναλύει διάφορα θέματα, όπως το μέγεθος και η ασφάλεια των πόλεων, η ποιότητα των δημόσιων χώρων, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το κόστος της στέγασης.
Η έκθεση καλύπτει πρωτεύουσες και άλλες μεγάλες πόλεις στην ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, και βασίζεται σε 71.153 συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε 83 πόλεις. Εξετάζει διάφορες πτυχές της ευζωίας, οι οποίες συνδέονται με την αστική ζωή, όπως οι θέσεις εργασίας, η αστική κινητικότητα, η συμμετοχικότητα, το περιβάλλον και η συνολική ασφάλεια.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Η ποιότητα ζωής εξαρτάται από τον τόπο όπου ζούμε και από τις ευκαιρίες που μας προσφέρει. Είναι αισιόδοξο το ότι η ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις παραμένει υψηλή, ιδίως στις μικρές και μεσαίες πόλεις. Ωστόσο, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν, καθώς ορισμένες πόλεις συνεχίζουν να μην προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν προβλήματα συμφόρησης. Η πολιτική συνοχής της ΕΕ στηρίζει τις τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.»
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης του 2023, το ποσοστό ικανοποίησης των Ευρωπαίων σε όλες τις πόλεις της ΕΕ παραμένει υψηλό, στο 87%. Καταγράφονται αρκετές αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην αντίληψη της ποιότητας ζωής σε πόλεις των ανατολικών κρατών μελών της ΕΕ, με σημαντική πρόοδο σε πόλεις όπως το Μπιαουίστοκ και το Γκντάνσκ στην Πολωνία και η Κλουζ-Ναπόκα στη Ρουμανία. Συνολικά, πλέον ικανοποιημένοι από την κατάσταση της διαβίωσής τους είναι οι κάτοικοι των πόλεων Ροστόκ (Γερμανία), Μπράγκα (Πορτογαλία), Αμβέρσα (Βέλγιο), Κοπεγχάγη (Δανία), Χρόνινχεν (Κάτω Χώρες) και Γκντανσκ.
Η έκθεση εστιάζει σε βασικές θεματικές όπως ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ικανοποίηση των πολιτών στις περιφέρειές τους, η αστική κινητικότητα, που αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια περισσότερα άτομα επιλέγουν το περπάτημα ως προτιμώμενο τρόπο μετακίνησης, καθώς και η ελκυστικότητα των μικρών πόλεων. Οι μικρότερες πόλεις θεωρούνται πιο ελκυστικές για τους ηλικιωμένους και για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Θεωρούνται επίσης ασφαλέστερες να περπατάει κανείς μόνος τη νύχτα, καθαρότερες και λιγότερο θορυβώδεις σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες πόλεις.
Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_23_6568/MEX_23_6568_EN.pdf