Παραπληροφόρηση: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες συνεχίζουν την αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία Υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα πρώτα μέτρα του 2022 για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό

Η κρίση του κορονοϊού και η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καταδεικνύουν τις απειλές και τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης στις κοινωνίες μας. Τα σημερινά και τα μελλοντικά συμβαλλόμενα μέρη του κώδικα δεοντολογίας συμμετέχουν ενεργά στη λήψη επειγόντων μέτρων για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν τροφοδοτούν τις εργασίες σχετικά με τον κώδικα και συμβάλλουν στον σχεδιασμό σημαντικών μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτού του άνευ προηγουμένου κύματος παραπληροφόρησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι σημερινοί και οι μελλοντικοί υπογράφοντες τον κώδικα ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι θα χρειαστούν πρόσθετο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση του κώδικα.

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, δήλωσε σχετικά: «Η παραπληροφόρηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Οι φωνές υπέρ του Κρεμλίνου, οι οποίες διαδίδουν τα ψέματά τους για τον πόλεμο και παραπληροφορούν, δεν αξίζουν και δεν πρέπει να επωφελούνται από τα ισχυρά εργαλεία που προσφέρουν οι πλατφόρμες. Ωστόσο, δεν θα σταματήσουν να το προσπαθούν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις που σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα. Υπολογίζω στη γρήγορη ολοκλήρωση της αναθεώρησης του κώδικα από τα υπογράφοντα μέρη, η οποία θα θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικά και διαφανή μέτρα.»

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, πρόσθεσε τα εξής: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες των υπογραφόντων να ανταποκριθούν γρήγορα στις προκλήσεις της παραπληροφόρησης υπέρ του Κρεμλίνου και αναμένουμε απ’ αυτούς να λάβουν υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν. Δεδομένου ότι διακυβεύονται τόσο σημαντικά ζητήματα, ο κώδικας πρέπει να ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες και, μαζί με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, να καταστεί ισχυρό εργαλείο για τον μετριασμό των κινδύνων της παραπληροφόρησης.»

Δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό παραμένει στο επίκεντρο, η Επιτροπή δημοσιεύει και τις εκθέσεις του προγράμματος παρακολούθησης σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν το TikTok, το Twitter, το Meta και η Microsoft τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022. Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής, το Meta αναφέρει πλέον ξεχωριστά τα μέτρα που λαμβάνουν το Facebook και το Instagram, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέψεις σε διαδικτυακά κέντρα πληροφοριών για τη νόσο COVID-19 έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Η Microsoft δημιούργησε ένα εργαλείο παρακολούθησης το οποίο εντοπίζει ιστότοπους που διαδίδουν παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό στον κόσμο και δραστηριοποιείται στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία όσον αφορά την Ευρώπη. Σε συνεργασία με το Newsguard, το εργαλείο παρακολούθησης εντόπισε 547 τέτοιους ιστότοπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Το TikTok αναφέρει ότι τα βίντεο με ετικέτες COVID-19 και εμβόλια μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών στην ΕΕ. Το Twitter ανέφερε ότι τον Ιανουάριο επέκτεινε τη δυνατότητα αναφοράς ψευδών πληροφοριών στην Ισπανία, καθιστώντας τη δυνατότητα αυτή διαθέσιμη συνολικά σε έξι χώρες. 

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_22_2204/MEX_22_2204_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο