6η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης: Οι Ευρωπαίοι και οι Αφρικανοί ηγέτες θέτουν τα θεμέλια για μια ανανεωμένη και βαθύτερη εταιρική σχέση

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζουζέπ Μπορέλ θα παραστούν στην 6η σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από την ΕΕ και την Αφρικανική Ένωση, τα κράτη μέλη τους και περιορισμένος αριθμός παρατηρητών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ θα συμπροεδρεύσει των εργασιών μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σενεγάλης κ. Macky Sall, υπό την ιδιότητά του ως νυν προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ- Αφρικανικής Ένωσης πραγματοποιούνται παραδοσιακά ανά τριετία, εναλλάξ στην Αφρική και την Ευρώπη. Η τρέχουσα σύνοδος κορυφής είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για να τεθούν τα θεμέλια μιας ανανεωμένης και βαθύτερης εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ, με πολιτική συμμετοχή στο υψηλότερο επίπεδο και με βάση την εμπιστοσύνη και τη σαφή κατανόηση των αμοιβαίων συμφερόντων.

Στόχος είναι η δρομολόγηση μιας φιλόδοξης δέσμης επενδυτικών μέτρων στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου «Europe Africa Global Gateway», ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η τρέχουσα κρίση στον τομέα της υγείας. Θα συζητηθούν επίσης εργαλεία και λύσεις για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας μέσω μιας ανανεωμένης αρχιτεκτονικής ειρήνης και ασφάλειας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η χρηματοδότηση για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη· η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση· η ψηφιακή τεχνολογία και οι μεταφορές· η συνδεσιμότητα και οι υποδομές· η ειρήνη, η ασφάλεια και η διακυβέρνηση· η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η οικονομική ολοκλήρωση· η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η επαγγελματική κατάρτιση· η μετανάστευση και η κινητικότητα· η γεωργία και η βιώσιμη ανάπτυξη· η ενίσχυση των συστημάτων υγείας και η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής εμβολίων. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να εγκρίνουν αύριο δήλωση σχετικά με ένα κοινό όραμα για το 2030.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα μιλήσει στην εναρκτήρια τελετή, στην οποία θα συμμετάσχει και η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν, σήμερα στις ± 15:45 (ώρα Ελλάδας) και θα λάβει μέρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής στις ± 15:00 (ώρα Ελλάδας), η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS. Η εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου φον ντερ Λάιεν θα είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο σήμερα το απόγευμα. Η Πρόεδρος θα συμμετάσχει επίσης στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της συνόδου κορυφής για την κλιματική και ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή τεχνολογία και τις υποδομές.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_22_1144/MEX_22_1144_EN.pdf

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στα ενημερωτικά δελτία σχετικά με την παγκόσμια αντίδραση της «Ομάδας Ευρώπη» στη νόσο COVID-19· τη στρατηγική Global Gateway και το επενδυτικό σχέδιο «Europe Africa Global Gateway»

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο