Αεροπορικές μεταφορές: Η ΕΕ χαιρετίζει την απομάκρυνση της Ρωσίας από το συμβούλιο του ΔΟΠΑ

Η ΕΕ χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία της 41ης Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για την απομάκρυνση της Ρωσίας από το συμβούλιο του οργανισμού για την επόμενη τριετή θητεία. Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των σοβαρών παραβιάσεων από τη Ρωσία των διεθνών αεροπορικών κανόνων, από την αρχή του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Ήδη από τον Ιούνιο, ο ΔΟΠΑ είχε κηρύξει μη ασφαλείς τις αεροπορικές μεταφορές στη Ρωσία.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω την επιλογή των χωρών μελών του ΔΟΠΑ να υπερασπιστούν το διεθνές βασιζόμενο σε κανόνες σύστημα αεροπορικών μεταφορών, με στόχο την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο ΔΟΠΑ καταδίκασε τη Ρωσία για την παραβίαση του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Ουκρανίας, καθώς και για την παραβίαση διάφορων τεχνικών απαιτήσεων.

Οι παραβιάσεις αυτές είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών. Οι ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διπλής νηολόγησης αεροσκαφών που εκλάπησαν από ευρωπαϊκές εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, καθώς και της εκμετάλλευσης αεροσκαφών σε διεθνείς διαδρομές χωρίς έγκυρο πιστοποιητικό ασφάλειας, ανάγκασαν τον ΔΟΠΑ να εκδώσει απόφαση σοβαρής ανησυχίας για την ασφάλεια (SSC) κατά της Ρωσίας, κηρύσσοντας ουσιαστικά επισφαλείς τις αεροπορικές μεταφορές στη Ρωσία. Ο ΔΟΠΑ είναι η ρυθμιστική αρχή του ΟΗΕ στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. Το Συμβούλιο του ΔΟΠΑ είναι το κύριο διοικητικό όργανο του οργανισμού και απαρτίζεται από 36 κράτη. Εκλέγονται κάθε τρία χρόνια από τη Συνέλευση του ΔΟΠΑ, η οποία απαρτίζεται από 193 κράτη. 

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_22_5962/MEX_22_5962_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο