Χονγκ Κονγκ: η ετήσια έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει περαιτέρω υποχώρηση των θεμελιωδών ελευθεριών

Hong Kong

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος ενέκριναν την 25η ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ. Η παρούσα έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2022.

Το 2022 σηματοδότησε την 25η επέτειο της μεταβίβασης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα και τη δεύτερη επέτειο της επιβολής του νόμου περί εθνικής ασφάλειας (NSL) στο Χονγκ Κονγκ. Η ετήσια έκθεση διαπιστώνει τη συνεχιζόμενη υπονόμευση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, των δημοκρατικών αρχών και των θεμελιωδών ελευθεριών που όφειλαν να προστατεύονται τουλάχιστον έως το 2047. Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν περαιτέρω αμφιβολίες ως προς τη δέσμευση της Κίνας στην αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα».

Κατά τη διάρκεια του έτους, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου συνέχισαν να προβαίνουν σε συλλήψεις για λόγους εθνικής ασφάλειας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, 236 άτομα είχαν συλληφθεί βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας και άλλων νομοθετικών πράξεων περί ασφάλειας, ενώ είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε 145 άτομα και σε 5 εταιρείες. Το ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων ήταν 100 %. Πολλοί πολίτες ήταν υπόδικοι, μεταξύ των οποίων 47 ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας που συμμετείχαν σε προκριματικές εκλογές, μέλη της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ Υπέρ των Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων στην Κίνα, η οποία έχει πλέον διαλυθεί, και ο Jimmy Lai. Πολλοί από αυτούς έχουν τεθεί υπό κράτηση από τον Ιανουάριο του 2021, σε ορισμένες περιπτώσεις σε απομόνωση. Ο νόμος περί στάσης της αποικιοκρατικής εποχής χρησιμοποιήθηκε συχνά το 2022. Περίπου το ένα πέμπτο των συλλήψεων από την αστυνομία εθνικής ασφάλειας πραγματοποιούνται βάσει του εν λόγω νόμου. Την 1η Νοεμβρίου ένας υπήκοος της ΕΕ συνελήφθη βάσει του νόμου.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_4184/IP_23_4184_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο