“9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης”

ης Μαΐου ΑΦΙΣΑ

Η 9η Μαΐου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία και ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την 9η Μαΐου 1950, ο τότε Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, RobertSchuman, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, ελεγχόμενη από μια κοινή ανώτατη αρχή.

Επιθυμία του RobertSchuman ήταν η από κοινού παραγωγή άνθρακα και χάλυβα προκειμένου ο πόλεμος μεταξύ των χωρών να είναι «όχι απλώς αδιανόητος, αλλά ουσιαστικά αδύνατος». Το κάλεσμά του είχε απήχηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Διακήρυξη Σουμάν και το μοντέλο διεθνούς συνεργασίας που βρίσκεται στον πυρήνα της, αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα πλαίσια του εορτασμού της «9ης Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης», το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect Ηπείρου  σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα,  συνδιοργανώνουν την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 (ώρα έναρξης 09:00), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, (Αγίας Μαρίνας 55) εκδήλωση με θέμα : Ευρωπαϊκός κοινοβουλευτισμός και αξίες της πολιτικής Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Επτά σχολεία από την Περιφέρεια Ηπείρου και τρία από το Ν. Κέρκυραςθα παρουσιάσουν τις δράσεις  τουςγια το πρόγραμμα “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” για την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον Ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, την εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές πολιτικές και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για γονείς και το ευρύτερο κοινό της πόλης των Ιωαννίνων. Στην Εκδήλωση θα παραβρεθούν εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αναπληρωτής Επικεφαλής κος Χάρης Κούντουρος, η περιφερειακή Διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου κα Μαρίνα Μπέση και οι Διευθύντριες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΙωαννίνωνΆρτας και Πρέβεζας.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Το “Μουσικό σχολείο Ιωαννίνων Νικόλαος Δούμπας”θακαλύψει με παραδοσιακά και πολυφωνικά τραγούδια, το 10λεπτο εναλλαγής στην σκηνή από το ένα σχολείο  στο επόμενο.

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο