Διεθνής διάσκεψη δωρητών — Μαζί για τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας, σήμερα στις Βρυξέλλες

Together for the people in Turkiye and Syria

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕE διοργανώνουν διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη στήριξη των λαών της Τουρκίας και της Συρίας που πρόσφατα επλήγησαν από καταστροφικούς σεισμούς.

Στη διάσκεψη δωρητών, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, θα συμμετάσχουν πάνω από 60 κράτη μέλη της ΕΕ, υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, γειτονικές χώρες και χώρες εταίροι, μέλη της G20 —εκτός της Ρωσίας— κράτη μέλη της Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνείς οργανισμοί, ανθρωπιστικοί φορείς και διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 14:30 ώρα Ελλάδος με εισαγωγικές παρατηρήσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Πρωθυπουργού της Σουηδίας κ. Ουλφ Κρίστερσον εκ μέρους της σουηδικής Προεδρίας. Μετά την εναρκτήρια συνεδρία θα ακολουθήσει παρουσίαση με θέμα «Οι συνέπειες του σεισμού και το όραμα της ανασυγκρότησης», στην οποία θα συμμετάσχει ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς. Στη σύνοδο δωρητών θα προεδρεύσουν ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Όλιβερ Βάρχεϊ και ο Σουηδός Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου κ. Γιόχαν Φόρσελ. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προτίθενται να αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις για περαιτέρω ανακούφιση, ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Τουρκίας, και για περαιτέρω ανακούφιση, ανάκαμψη και αποκατάσταση στη Συρία. Η ΕΕ καλεί άλλους διεθνείς εταίρους και διεθνείς δωρητές να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κινητοποιώντας δεσμεύσεις ανάλογες με την κλίμακα και το μέγεθος της ζημίας.

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός κ. Κρίστερσον θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο τέλος της εκδήλωσης, γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδος. Οι διάφορες συνεδρίες θα μεταδοθούν ζωντανά στο EbS. Μετά την εκδήλωση θα δημοσιευτεί δελτίο Τύπου στο οποίο θα ανακοινώνεται το συνολικό ποσό για το οποίο έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_1782/MEX_23_1782_EN.pdf

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη της ΕΕ προς τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας είναι διαθέσιμες στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο :
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/attachment/874816/STR_Donors%E2%80%99%20Conference_FS.pdf.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο