Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τη μοίρα εκατομμυρίων Εβραίων», δήλωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν

Η 27η Ιανουαρίου σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την 78η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε:  

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τα έξι εκατομμύρια Εβραίους, άντρες, γυναίκες και παιδιά, ούτε τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Το φετινό έτος θα σημαδευτεί από τη μνήμη της εβραϊκής αντίστασης και εξέγερσης στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη. Θα τιμήσουμε την 80ή επέτειο σημαντικών εξεγέρσεων, όπως η εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας στις 19 Απριλίου 1943, η οποία έγινε σύμβολο της εβραϊκής αντίστασης και της βαρβαρότητας του ναζιστικού καθεστώτος. Θα τιμήσουμε όμως και άλλες πράξεις αντίστασης, όπως αυτές στο Βέλγιο, όπου την ίδια μέρα, τρία μέλη της αντίστασης, ο Ρομπέρ Μεστριό, ο Γιούρα Λιβσίτς και ο Ζαν Φρανκλεμόν έκαναν σαμποτάζ σε τρένο με προορισμό το Άουσβιτς, που μετέφερε Εβραίους καταδικασμένους σε θάνατο. Κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν από το τρένο αυτό και 120 από αυτούς επέζησαν. Υπήρξαν και άλλες εξεγέρσεις που ίσως είναι λιγότερο γνωστές, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου στην Τρεμπλίνκα και στο Σομπιμπόρ, ή στο γκέτο του Μπιάλιστοκ. Κι αυτό γιατί οι Εβραίοι δεν έδειξαν παθητικότητα. Το αντίθετο, οργάνωσαν αντίσταση κατά των Ναζί.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/statement_23_345/STATEMENT_23_345_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο