Δήλωση της προέδρου της Επιτροπής, κ. φον ντερ Λάιεν, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στις 27 Ιανουαρίου εορτάζουμε την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Θυμόμαστε όλους όσοι επιβίωσαν και τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Σε πολλές τελετές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, θα απαγγελθούν τα ονόματά τους και θα ανακληθούν στη μνήμη οι ζωές τους.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί επίσης την 80ή επέτειο της διάσκεψης της Βάνζεε, της συνάντησης που σφράγισε την τύχη των Εβραίων της Ευρώπης. Στη συνάντηση αυτή, οι ναζί σχεδίασαν τη συστηματική αναζήτηση των Εβραίων σε ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό την εξόντωση του εβραϊκού λαού.

Το Ολοκαύτωμα ήταν μια ευρωπαϊκή καταστροφή. Στην καταστροφή αυτή οδήγησε ο αντισημιτισμός. Ο αντισημιτισμός αρνείται στους Εβραίους την ιδιότητα του ανθρώπου. Στη ναζιστική Γερμανία, η απαξίωση αυτή άνοιξε την πόρτα στο Ολοκαύτωμα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/statement_22_542/STATEMENT_22_542_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο