Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Μπορέλ στον Τύπο σχετικά με τη νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε [της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν]. Καλό απόγευμα. 

Με τα παράνομα «δημοψηφίσματα» που διοργάνωσε η Ρωσία, το Κρεμλίνο ακολουθεί την ίδια τακτική που έχουμε ήδη δει στη Γεωργία το 2008 και στην Κριμαία το 2014.  

Όπως είπε η Πρόεδρος, καταδικάζουμε [αυτά τα παράνομα «δημοψηφίσματα»] με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δηλώσω ότι κανένα από αυτά δεν θα αναγνωρίσει τα παραποιημένα αποτελέσματά τους, ενώ καλούμε τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο, διότι αυτά τα εικονικά «δημοψηφίσματα» συνιστούν καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.  

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία μας. Η στρατηγική μας λειτουργεί, οι κυρώσεις μας έχουν απτά αποτελέσματα. 

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος, με την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που θα απαγορεύεται να εξάγονται στη Ρωσία, θα συνεχίσουμε να αποδυναμώνουμε τις στρατιωτικές της ικανότητες. 

Επίσης, από την άποψη των προσώπων [όσον αφορά τις κυρώσεις], αυξάνονται οι καταχωρίσεις ατόμων και οντοτήτων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις. Έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο περισσότερα από 1.300 άτομα ή οντότητες. Ο κατάλογος αυτός αφορά βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων, ολιγάρχες, ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και προπαγανδιστές, υπεύθυνους για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.  

Ως άμεση αντίδραση στην τελευταία ρωσική κλιμάκωση — για παράδειγμα, με την επιστράτευση 300.000 στρατιωτών στον πόλεμο — προτείνουμε τη θέσπιση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων που υποστηρίζουν και διευκολύνουν την εισβολή στην Ουκρανία ή επωφελούνται απ’ αυτήν. 

Επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε, να συνοψίσω τη νέα δέσμη ατομικών καταχωρίσεων που θα αφορά τα ακόλουθα άτομα: 

Πρώτον, όσους εμπλέκονται στην κατοχή και την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Προτείνουμε την καταχώριση των δοτών ρωσικών αρχών στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια και άλλων Ρώσων που διοργάνωσαν και διευκόλυναν τα εικονικά «δημοψηφίσματα» σ’ αυτές τις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.  

Δεύτερον, προτείνουμε ορισμένες καταχωρίσεις στον τομέα της άμυνας. Αυτές περιλαμβάνουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Όσους υποστηρίζουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παρέχοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών, και συμμετέχουν στη στρατολόγηση αυτών των 300.000 στρατιωτών. 

Τρίτον, συνεχίζουμε επίσης να στοχεύουμε παράγοντες που διαδίδουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο, ιδίως εκείνους που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και δωρίζουν κεφάλαια σε ρωσικές κατεχόμενες περιοχές [της Ουκρανίας]. 

Στην κατηγορία των οικονομικών παραγόντων έχουν ήδη γίνει πολλά, αλλά θα προσθέσουμε και άλλους βασικούς φορείς. Μεταξύ αυτών των φορέων θα περιλαμβάνονται — όχι απαραιτήτως Ρώσοι — αλλά άτομα που συμμετέχουν στην καταστρατήγηση των κυρώσεων, επειδή είναι σαφές ότι υπάρχουν φαινόμενα καταστρατήγησης των κυρώσεων από ορισμένα άτομα, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν στους καταλόγους μας. Προετοιμάζουμε τις καταχωρίσεις προκειμένου να στοχεύσουμε και αυτά τα άτομα. 

Τέλος, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι επεκτείνουμε στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής των περιορισμών που ισχύουν για την Κριμαία, οι οποίοι είχαν εγκριθεί στις αρχές του έτους. Πλέον, οι εν λόγω περιορισμοί  θα καλύπτουν όλες τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνας — οι οποίες δεν αποτελούν μέρος του Ντονμπάς και δεν καλύπτονταν από τις προηγούμενες αποφάσεις. 

Πιστεύω, κυρία Πρόεδρε, ότι με αυτές τις κυρώσεις ολοκληρώνουμε τη δέσμη κυρώσεων.  

Οι κυρώσεις λειτουργούν και είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου και να διασφαλιστεί ότι δεν καταστρατηγούνται.  

Σας ευχαριστώ. 

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/statement_22_5864/STATEMENT_22_5864_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο