Ένας χρόνος REPowerEU: Η Επίτροπος Σίμσον προβαίνει σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμω

REPowerEU
Έναν χρόνο μετά τη δημοσίευση της πρώτης ανακοίνωσης για το REPowerEU (8 Μαρτίου 2022), η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον συμμετείχε σήμερα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου προέβη σε απολογισμό της ενεργειακής κατάστασης στην Ευρώπη, ενώ εν συνεχεία συμμετείχε και σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Το REPowerEU είναι το σχέδιο της Επιτροπής για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω της αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Μιλώντας στα μέλη της επιτροπής ITRE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος κ. Σίμσον δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πριν από έναν χρόνο, η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τη διαφοροποίηση των πηγών μας. Έκτοτε έχουμε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον άνθρακα και το πετρέλαιο και έχουμε μειώσει δραματικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μάλιστα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν στην Ευρώπη κατά 2,5% πέρυσι. Η επίτευξη αυτού του στόχου ήταν μια κοινή προσπάθεια. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σημαντικός σύμμαχος στο έργο μας, το οποίο δεν έχει επ’ ουδενί ολοκληρωθεί! Θέλω επίσης να επικροτήσω τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που επέδειξαν αλληλεγγύη και ενότητα, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής τους όταν η Ευρώπη επλήγη από τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες.»

Οι πλήρεις δηλώσεις της Επιτρόπου προς την επιτροπή ITRE είναι διαθέσιμες εδώ.

Στη 13:15 (ώρα Ελλάδος), η Επίτροπος κ. Σίμσον συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τον πρόεδρο της επιτροπής ITRE κ. Cristian Silviu Bușoi και τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κ. Fatih Birol. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη Τύπου στο EbS+.

Οι δηλώσεις που έκανε η Επίτροπος κατά τη συνέντευξη Τύπου είναι διαθέσιμες εδώ.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_1564/MEX_23_1564_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο