Επισιτιστική κρίση: Η ΕΕ ξεκινά μια εβδομάδα εντατικών πολυμερών επαφών για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας στο Σαχέλ

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς αυτή την εβδομάδα θα συμμετάσχουν σε σημαντικές πολυμερείς εκδηλώσεις για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική, η οποία επιδεινώνεται λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα απευθύνει έκκληση στους εταίρους να εντείνουν τη δράση τους για τη στήριξη μιας περιοχής που αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, από την πανδημία του κορονοϊού έως τις επιπτώσεις της εν εξελίξει κλιματικής αλλαγής και την αύξηση των τιμών των τροφίμων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου, η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση της Συμμαχίας για το Σαχέλ στη Μαδρίτη, όπου θα συζητήσει την επιδείνωση της επισιτιστικής και διατροφικής κατάστασης και τον αντίκτυπο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας στην περιοχή, θέμα που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την αποστολή της στον Νίγηρα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα για την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων για βιώσιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής Global Gateway.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής της, η Επίτροπος επανέλαβε την πλήρη στήριξη της ΕΕ προς τους εταίρους και υποστήριξε ότι, στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, οι ισχυρές εταιρικές σχέσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Στη Μαδρίτη, θα συναντηθεί επίσης με την τέταρτη Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Τερέσα Ριμπέρα Ροδρίγεθ, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο και την Υφυπουργό Διεθνούς Συνεργασίας κ. Πιλάρ Κανθέλα Ροδρίγεθ, καθώς και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου, οι Επίτροποι Ουρπιλάινεν και Λέναρτσιτς θα συμμετάσχουν σε ένα φόρουμ υψηλού επιπέδου για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή στην περιοχή του Σαχέλ και της Δυτικής Αφρικής, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η ΕΕ, η Ομάδα του ΟΟΣΑ για το Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική και το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων. Αυτή η εκδήλωση υψηλού επιπέδου που συνιστά την πρώτη φάση υλοποίησης της διαδικασίας για ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στην περιοχή, ξεκίνησε στο πρώτο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ στα τέλη Μαρτίου και θα εστιάσει στους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης της διατροφικής κρίσης στην περιοχή με ευαισθητοποίηση του κοινού και αύξηση της στήριξης από διεθνείς εταίρους.

Η ΕΕ, ως σημαντικός ανθρωπιστικός και αναπτυξιακός παράγοντας της επισιτιστικής και διατροφικής ασφάλειας, παρέχει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στις χώρες εταίρους.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_22_2245/IP_22_2245_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο