Γιατί χρειαζόμαστε νομοθεσία της ΕΕ για την παρακολούθηση των δασών;
Τα δάση της Ευρώπης υφίστανται αυξανόμενη πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής, των άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων των μη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των σχετικών αλλαγών στη χρήση της γης. Κίνδυνοι όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι εστίες επιβλαβών οργανισμών, οι ξηρασίες και οι καύσωνες, οι οποίοι συχνά αλληλοενισχύονται, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε συχνότερα και εντονότερα καταστροφικά συμβάντα που δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα. Οι πιέσεις αυτές υπονομεύουν την ανθεκτικότητα των δασών και απειλούν την ικανότητα των δασών να επιτελούν τις διάφορες περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές λειτουργίες τους, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου τους ως φυσικών καταβοθρών άνθρακα.
Οι συνολικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των δασών στην ΕΕ είναι κατακερματισμένες. Τα δεδομένα σχετικά με την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική αξία τους, τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχουν είναι σε μεγάλο βαθμό ανομοιογενή και ασυνεπή. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος παρουσιάζουν κενά και αλληλεπικαλύψεις και συχνά παρέχονται με σημαντική καθυστέρηση. Επιπλέον, ακόμη και τα προηγμένα συστήματα παρακολούθησης δεν καλύπτουν τα μη δασοκομικά δεδομένα (δηλαδή τη βιοποικιλότητα και το κλίμα). Με άλλα λόγια, η ΕΕ δεν διαθέτει ένα κοινό σύστημα συλλογής μακροπρόθεσμων, ακριβών και συγκρίσιμων δεδομένων για τα δάση. Αυτό περιορίζει την ικανότητα των κρατών μελών, των δασοκόμων, των διαχειριστών δασών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ενεργούν κατά των παραγόντων άγχους και των απειλών, μεταξύ άλλων για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου καταστροφών.
Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/qanda_23_5910/QANDA_23_5910_EL.pdf