Γιατί δρομολογείτε τώρα την Ένωση Δεξιοτήτων;
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση δεξιοτήτων που απειλεί την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις παγκόσμιες προκλήσεις.
- Οι ελλείψεις και τα κενά δεξιοτήτων είναι εκτεταμένα —σχεδόν τέσσερις στις πέντε ΜΜΕ δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους με κατάλληλες δεξιότητες, ιδίως σε πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική υπολογιστική. Καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας προβλέπεται να μειωθεί από 265 εκατομμύρια το 2022 σε 258 εκατομμύρια έως το 2030, οι ελλείψεις πιθανότατα θα αυξηθούν.
- Τα εκπαιδευτικά συστήματα δεν συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές αλλαγές, καθώς σχεδόν οι μισοί νέοι δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες ενώ καταγράφονται όλο και χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις θετικές επιστήμες. Παράλληλα, μόνο το 40 % των ενηλίκων συμμετέχουν σε εκπαίδευση ή κατάρτιση, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 60 %, και σχεδόν οι μισοί δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, μολονότι το 90 % των θέσεων εργασίας απαιτούν τέτοιες δεξιότητες.
- Οι ανισορροπίες μεταξύ των φύλων στους τομείς STEM (θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά), η έλλειψη ελκυστικότητας και η κατακερματισμένη διακυβέρνηση επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημα.
Αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, θα αυξηθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε τομείς υψηλής ζήτησης, γεγονός που θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, την ανταγωνιστικότητα της σε παγκόσμιο επίπεδο, τις προσπάθειες της για απανθρακοποίηση, καθώς και την ανθεκτικότητά της σε περιόδους κρίσης.
Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/qanda_25_658/QANDA_25_658_EL.pdf