Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου: Το πρώτο πρωτότυπο της πλατφόρμας «Cancer Image Europe» τίθεται σε λειτουργία

Cancer Image Europe

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου υλοποίησε ένα πρώτο σημαντικό ορόσημο: από σήμερα, η πλατφόρμα «Cancer Image Europe» συνδέει 36 σύνολα δεδομένων με απεικονίσεις 9 τύπων καρκίνου (μαστού, παχέος εντέρου, πνεύμονα, προστάτη, ορθού, ήπατος, γλοιώματος, νευροβλαστώματος, γλοιοβλαστώματος), διαθέτοντας συνολικά πάνω από 200.000 σειρές απεικονίσεων από περίπου 20.000 άτομα. Έχουν επίσης δημοσιευθεί μια πρώτη έκδοση των κανόνων που θα ισχύουν για τους παρόχους και τους χρήστες δεδομένων, καθώς και οι επιχειρησιακές διαδικασίες για την πλατφόρμα.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδιοποιημένης υποδομής δεδομένων απεικόνισης του καρκίνου για τη στήριξη των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων καινοτομίας, ώστε να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καινοτόμες και βασισμένες στα δεδομένα λύσεις για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου, προς όφελος των καρκινοπαθών.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας “Cancer Image Europe”, αξιοποιούμε τη δύναμη των δεδομένων στον αγώνα μας κατά του καρκίνου. Προετοιμάζουμε το έδαφος για μια διασυνοριακή, διαλειτουργική και ασφαλή υποδομή για δεδομένα απεικόνισης του καρκίνου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ. Αυτό θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την καλύτερη περίθαλψη του καρκίνου.»

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε τα εξής: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες θα φέρουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, ιδίως όσον αφορά την ανίχνευση, τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου θα συμβάλει καθοριστικά στο να καταστεί η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου πιο ακριβής, πιο έγκαιρη και πιο προσβάσιμη και θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά διαγνωστικών μέσων και θεραπειών για τον καρκίνο.»

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα και τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 είναι μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η πλατφόρμα «Cancer Image Europe», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» με 18 εκατ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» θα στηρίξουν την ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών.

Η πρώτη έκδοση αυτής της ψηφιακής υποδομής, που παραδόθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχετικού έργου από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις Απεικονίσεις Καρκίνου (EUCAIM), περιλαμβάνει έναν δημόσιο κατάλογο συνόλων δεδομένων απεικόνισης του καρκίνου, τα οποία αντλήθηκαν από τα αποθετήρια χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για την απεικόνιση της υγείας, καθώς και ένα εργαλείο αναζήτησης για την κατανόηση των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στους ιστότοπους των παρόχων δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_4695/MEX_23_4695_EN.pdf

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ :  https://digital-strategy.ec.europa.eu/el/news/cancer-image-europe-platform-first-prototype-pan-european-digital-infrastructure-goes-live

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο