Γεωργία: Η Επιτροπή εγκρίνει δύο νέες γεωγραφικές ενδείξεις και ένα εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν, από την Πορτογαλία και την Τουρκία

Η Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του προϊόντος «Maranho da Sertã» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) και του προϊόντος «Sopa da Pedra de Almeirim» ως εγγυημένου παραδοσιακού ιδιότυπου προϊόντος (ΕΠΙΠ). Και τα δύο προϊόντα είναι από την Πορτογαλία. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης σήμερα την προσθήκη του «Giresun Tombul Fındığı» από την Τουρκία στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «Maranho da Sertã» είναι λουκάνικο που παράγεται αποκλειστικά στον δήμο Sertã της Κεντρικής Πορτογαλίας. Το λουκάνικο παρασκευάζεται με στομάχι αιγών ή προβάτων και παραγεμίζεται με αίγειο ή πρόβειο κρέας, ρύζι, δυόσμο, χοιρινό λίπος και χοιρομέρι. Το προϊόν «Sopa da Pedra de Almeirim» είναι μια παχύρρευστη και ανομοιογενής σούπα λόγω της παρουσίας συστατικών όπως φασόλια, πατάτες και λουκάνικα. Σε αυτά τα συστατικά οφείλεται η ονομασία του φαγητού αυτού, καθώς θυμίζουν τις πέτρες των παλιών λιθόστρωτων της πορτογαλικής πόλης Almeirim.

Το «Giresun Tombul Fındığı» είναι τουρκικό είδος φουντουκιού υψηλής ποιότητας που καλλιεργείται σε διάφορους δήμους των επαρχιών Κερασούντας και Τραπεζούντας, στον Εύξεινο Πόντο. Η καλλιέργεια φουντουκιών στις επαρχίες της Κερασούντας και Τραπεζούντας χρονολογείται από την αρχαιότητα. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_22_3883/MEX_22_3883_EN.pdf

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας για τα συστήματα ποιότητας και στην πύλη GIview.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο