Η επίσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων στο Κίεβο δίνει ώθηση στη συνεργασία με την Ουκρανία και στη στήριξή της από την ΕΕ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε χθες στο Κίεβο συνοδευόμενη από 15 Επιτρόπους, για την πρώτη συνεδρίαση μεταξύ του Κολλεγίου των Επιτρόπων και της ουκρανικής κυβέρνησης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε αμέσως πριν από την πρώτη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και χορηγήθηκε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας. 

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Με την επίσκεψη του Κολλεγίου στο Κίεβο, η ΕΕ σήμερα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ουκρανία, και όχι μόνο, για τη συλλογική μας ισχύ και αποφασιστικότητα απέναντι στη βάναυση ρωσική επιθετικότητα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε βαρύ τίμημα στη Ρωσία μέχρι να παύσει την επίθεσή της. Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση μιας χώρας πιο ανθεκτικής, η οποία προχωράει στον δρόμο της ένταξης στην ΕΕ.» 

Η σύσκεψη του Κολλεγίου και της ουκρανικής κυβέρνησης στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αταλάντευτη δέσμευση της ΕΕ να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί, μεταξύ άλλων και με μια νέα δέσμη βοήθειας ύψους 450 εκατ. ευρώ για το 2023, την οποία ανακοίνωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λαιεν. Έτσι, η συνολική στήριξη που έχει καταστεί διαθέσιμη για την Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή επεξεργάζεται κονδύλι 1 δισ. ευρώ για ταχεία ανάκαμψη. 

Την παραμονή της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Ουκρανιας, η συνεδρίαση του Κολλεγίου και της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κίεβο, της οποίας συμπροήδρευσαν η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός κ. Σμίχαλ, έκανε απολογισμό της συνεχιζόμενης στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία σε διάφορους τομείς όπως ο χρηματοοικονομικός, ο ανθρωπιστικός, της ενέργειας και της δημοσιονομικής στήριξης, καθώς και απολογισμό των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ουκρανίας στον δρόμο για την ΕΕ και παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Ζελένσκι με τον οποίο συζήτησε βασικά θέματα στην ατζέντα ΕΕ-Ουκρανίας.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/ip_23_461/IP_23_461_EN.pdf
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ :

  • Δελτίο Τύπου
  • Ενημερωτικό δελτίο – Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία – συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων και της ουκρανικής κυβέρνησης
  • Ενημερωτικό δελτίο : Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία
  • Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι

Συνέντευξη Τύπου της Προέδρου φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού Σμίχαλ και δηλώσεις της Προέδρου.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο