Η Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης για ενίσχυση της εντολής της Eurojust

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για ενίσχυση της εντολής της Eurojust να συλλέγει και να διατηρεί αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Κατόπιν της χθεσινής προσωρινής συμφωνίας των πρέσβεων της ΕΕ, εναπόκειται πλέον στους υπουργούς της ΕΕ να εγκρίνουν επίσημα τον τροποποιημένο κανονισμό της Eurojust προτού τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Aξιών και Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα και o Eπίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκριση και για την προσήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, υπό τη γαλλική Προεδρία, στην επίτευξη συμφωνίας επί της πρότασης που υποβλήθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Η Eurojust θα έχει πλέον τη δυνατότητα να λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος για τη διατήρηση, την αποθήκευση και την ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων εγκλημάτων πολέμου.

Η ενισχυμένη εντολή θα επιτρέψει στην Eurojust:

  • να διατηρεί, αναλύει και να αποθηκεύει αποδεικτικά στοιχεία σε κεντρικό επίπεδο·
  • να ανταλλάσσει τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία με τις εθνικές αρχές, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλες χώρες, με πλήρη σεβασμό του πλαισίου της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων·
  • να επεξεργάζεται πρόσθετους τύπους ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων, όπως βίντεο, ηχητικά αρχεία και δορυφορικές εικόνες.

Το σχετικό δελτίο Τύπου : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_22_3180/IP_22_3180_EN.pdf
και το ενημερωτικό δελτίο : https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/eurojust_evidences_factsheet-final.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο