Η Επιτροπή παρέχει στήριξη ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ σε Έλληνες και Σλοβένους γεωργούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

over € million to Greek and Slovenian farmers affected by natural disasters

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για μέτρο στήριξης ύψους 51,7 εκατ. ευρώ για την άμεση στήριξη των Ελλήνων και Σλοβένων γεωργών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Από το γεωργικό αποθεματικό του 2024, 43,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα και 8,6 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία.

Τον Αύγουστο, σημειώθηκαν στη Σλοβενία πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες που οδήγησαν σε κατολισθήσεις και πλημμύρες. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα αντιμετώπισε πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές, ακολουθούμενες από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που επηρέασαν σοβαρά το γεωργικό τοπίο στις πληγείσες περιοχές.

Οι σημαντικές ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων από τα συμβάντα αυτά και η επακόλουθη απώλεια εισοδήματος για τους πληγέντες γεωργούς στην Ελλάδα και τη Σλοβενία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τα ποσά που παρουσιάζονται λαμβάνουν υπόψη τις εκτιμήσεις των γεωργικών ζημιών από τη Σλοβενία και την Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη βαρύτητα των δύο αυτών χωρών στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, με βάση τα μερίδιά τους στις άμεσες ενισχύσεις της ΚΓΠ. Επιπλέον, ελήφθη επίσης υπόψη η ανάγκη διατήρησης επαρκών διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο του γεωργικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2023 και του 2024.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_5958/IP_23_5958_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο