Η ετήσια έκθεση της ΕΕ καταδεικνύει τη συνεχή επιδείνωση των θεμελιωδών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ

Hong Kong

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενέκριναν σήμερα την 26η ετήσια έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ειδική Διοικητική Περιοχή Χονγκ Κονγκ. Η παρούσα έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το 2023.

Η αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος των περιφερειακών συμβουλίων, που εγκρίθηκε στις 6 Ιουλίου, μείωσε δραστικά τον αριθμό των άμεσα εκλεγμένων μελών σε λιγότερο από το ένα πέμπτο. Στο πλαίσιο του τροποποιημένου νόμου, οι υποψήφιοι πρέπει να υποβληθούν σε εκτενή διαδικασία ελέγχου. Στο τέλος της διαδικασίας, κανένας φιλοδημοκρατικός υποψήφιος δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπόρεσαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων. Η εκλογή του περιφερειακού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου και το ποσοστό συμμετοχής ήταν ιστορικά χαμηλό.

Για πρώτη φορά, ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας εφαρμόστηκε εξωεδαφικά. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εξέδωσαν κατάλογο καταζητούμενων στον οποίον στοχεύονται ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και επικήρυξαν 13 αυτοεξόριστους ακτιβιστές κατηγορώντας τους για εικαζόμενη αθέμιτη σύμπραξη με ξένες χώρες ή εξωτερικά στοιχεία.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί :https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_24_3185/IP_24_3185_EL.pdf
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο