Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε 7 δισ. ευρώ στην 10η κοινοπρακτική συναλλαγή της εντός του 2023

The European Commission successfully raises € billion

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει ομόλογα της ΕΕ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκέντρωσε άλλα 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της 10ης κοινοπρακτικής συναλλαγής της εντός του 2023. Η συναλλαγή δύο δόσεων συνίστατο στην έκδοση ενός νέου μακροπρόθεσμου (20ετούς) ομολόγου 4 δισ. ευρώ που λήγει στις 4 Απριλίου 2044 και στη συνεχή έκδοση 3 δισ. ευρώ του ομολόγου της ΕΕ με επιτόκιο 2,75 % που λήγει στις 5 Οκτωβρίου 2026.

Σε μια συγκυρία αυξημένης αβεβαιότητας, οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των ασφαλών και ρευστών ομολόγων της ΕΕ. Υπέβαλαν προσφορές σχεδόν 86 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε υπερδωδεκαπλάσια υπερκάλυψη.

Τα έσοδα από τη συναλλαγή αυτή θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU και του προγράμματος μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ προς την Ουκρανία, σύμφωνα με την προσέγγιση που ακολουθεί η  Επιτροπή για την έκδοση ομολόγων υπό το ενιαίο σήμα «ομόλογα της ΕΕ», αντί για την έκδοση ομολόγων με χωριστό σήμα για το κάθε πρόγραμμα.

Με αυτή την πράξη, η Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της με περίπου 21,7 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Μια  πλήρης επισκόπηση όλων των συναλλαγών που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμη εδώ :  https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/eu-budget/eu-borrower-investor-relations/transactions-data_en

Μια λεπτομερής παρουσίαση των δράσεων της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 περιλαμβάνεται επίσης στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_4904/MEX_23_4904_EN.pdf

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/ip_23_4862/IP_23_4862_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο