Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών τιμά τους καθηγητές και τις καθηγήτριες γλωσσών και τη γλωσσική πολυμορφία

EDL Poster Landscape EN

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την εκμάθηση γλωσσών και τη γλωσσική πολυμορφία. Φέτος, οι εορτασμοί εστιάζουν στη συμβολή των καθηγητών και των καθηγητριών ξένων γλωσσών.

Γλωσσικά και πολιτιστικά ιδρύματα, ενώσεις, πανεπιστήμια και σχολεία θα συμμετάσχουν σε πάνω από 70 τοπικές και εθνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την ΕΕ.

Ο εορτασμός της ημέρας ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδος με μια διαδικτυακή διάσκεψη για τη διδασκαλία των γλωσσικών δεξιοτήτων, στην οποία ομιλία εκφώνησε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης κ. Γιοχάνες Χαν. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την πολυγλωσσία, τα εργαλεία της ΕΕ που βοηθούν τους καθηγητές γλωσσών να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να συγκεντρώσουν νέες ιδέες και να αξιοποιήσουν όλους τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους, ιδίως μέσω του Erasmus+ και της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Σχολικής Εκπαίδευσης.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αναδεικνύει την προσήλωση της Ευρώπης στην πολυγλωσσία. Αποτελεί μια ευκαιρία να δείξουμε πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το πρόγραμμα Erasmus+ στηρίζουν την καινοτομία και την αριστεία στη διδασκαλία και την εκμάθηση των γλωσσών. Οι γλώσσες αποτελούν μια δεξιότητα ζωής και τη βάση επί της οποίας οικοδομούμε τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χάν, προσέθεσε: «Η εκμάθηση ξένων γλωσσών ανοίγει ένα παράθυρο σε άλλους πολιτισμούς, κουλτούρες και τρόπους σκέψης, προάγει τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα, την κατανόηση και τη δημιουργικότητα. Βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και της Επιτροπής ως δημόσιας υπηρεσίας. Χαιρετίζω το έργο των καθηγητών και καθηγητριών γλωσσών που διδάσκουν πολύτιμες δεξιότητες στα παιδιά μας. Κάνοντας τους νέους ανθρώπους να αγαπήσουν τις γλώσσες, συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ευρώπη. Οι γλωσσικές δεξιότητες έχουν επίσης καταστεί απαραίτητο εργαλείο σταδιοδρομίας σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.»

Δείτε εδώ ποιες εκδηλώσεις διοργανώνονται στη χώρα σας. Από το 2001, η Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης οργανώνουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη μεγάλη ποικιλία γλωσσών που μιλιούνται στην Ευρώπη, να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη γλωσσική πολυμορφία, να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να μάθουν γλώσσες και να προβάλουν τη συμβολή της μετάφρασης, της διερμηνείας και των άλλων γλωσσικών επαγγελμάτων.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_4643/MEX_23_4643_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο