Κεντρική ομιλία της προέδρου κ. von der Leyen στο 10ο ετήσιο Athens Democracy Forum

Αξιότιμε πρόεδρε κύριε Τσάλτα,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι πάλι στην Αθήνα, την αρχαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, και μια από τις μαγευτικότερες πόλεις στον κόσμο.

Αξιότιμε πρώην Γενικέ Γραμματέα κ. Ban Ki-moon,
Αξιότιμε δήμαρχε κ. Μπακογιάννη,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που γιορτάζω μαζί σας τη δέκατη επέτειο του Athens Democracy Forum. Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί ακόμα μια επέτειο: πριν από 25 αιώνες, ένας από τους ισχυρότερους στόλους στην ιστορία εμφανίστηκε στη θάλασσα ακριβώς μπροστά στην Αθήνα. Μια ξένη αυτοκρατορία είχε εξαπολύσει επίθεση κατά των ελεύθερων πόλεων της Ελλάδας. Ωστόσο, στα στενά της Σαλαμίνας, η ελληνική συμμαχία σημείωσε μια απρόσμενη νίκη εναντίον ενός πολύ ισχυρότερου εχθρού. Ιστορικοί και ποιητές περιέγραψαν τον πόλεμο αυτό πολύ ξεκάθαρα: για πρώτη φορά στην ιστορία, η απολυταρχία εξαπέλυε επίθεση κατά της δημοκρατίας. Και η απολυταρχία απέτυχε, ενώ η δημοκρατία υπερίσχυσε. Με τα λόγια του Αισχύλου, οι Έλληνες «σπάσαν το ζυγό στη μέση» γιατί «δούλοι δεν λογιούνταν ανθρώπου». Σε αντίθεση με τους εχθρούς τους, οι Έλληνες δεν πολεμούσαν λόγω της απληστίας ενός ανθρώπου, αλλά για την ελευθερία τους.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/speech_22_5885/SPEECH_22_5885_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο