Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό καθεστώς επιδοτούμενων δανείων ύψους 793 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 793 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων που θα καλύπτουν μέρος των δόσεων υπαρχουσών οικονομικών οφειλών, με ανώτατο όριο μηνιαίας συνεισφοράς ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα του δικαιούχου και το καθεστώς του δανείου.

Το μέτρο θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας πλην του χρηματοπιστωτικού και πληρούν πρόσθετους όρους, όπως ο κύκλος εργασιών ή το εισόδημα, η αξία ακίνητης περιουσίας, το ποσό των καταθέσεων στην Ελλάδα και το ποσό των χρηματοπιστωτικών προϊόντων στα οποία έχουν εγγραφεί. Η ενίσχυση θα παρέχει στήριξη ρευστότητας σε δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις, για διάστημα οκτώ μηνών.

Σκοπός του μέτρου είναι να προστατεύσει τις επιχειρήσεις από τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμής, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα, βοηθώντας τις να ανακάμψουν μετά την έξαρση του κορονοϊού και μετριάζοντας τις απότομες αρνητικές επιπτώσεις της λήξης της αναστολής των πληρωμών χρέους από τις τράπεζες στο πλαίσιο της έξαρσης της νόσου. Για τα περισσότερα δάνεια, η αναστολή έληξε στα τέλη Μαρτίου 2021.

Επιπλέον, η στήριξη που χορηγείται με το εν λόγω μέτρο μπορεί να ανακτηθεί εάν ο δικαιούχος αθετήσει τις υποχρεώσεις του κατά το διάστημα παρακολούθησης, διάρκειας έως και 18 μηνών από τη χορήγηση της ενίσχυσης.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, i) η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, τα 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας και το 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, ii) δεν είναι επιλέξιμες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ήδη στις 31 Δεκεμβρίου 2019, iii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και iv) η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού είναι διαθέσιμες εδώ. Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό υπόθεσης SA.62341 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό αφ’ ης στιγμής διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί :

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_21_2526/MEX_21_2526_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο