Μετά το Κοτονού: δήλωση της Επιτρόπου κ. Ουρπιλάινεν με την οποία χαιρετίζει τη συμφωνία του Συμβουλίου για την υπογραφή της νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΟΚΑΚΕ

Post Cotonou EU OACPS Partnership Agreement

Είναι μια ιστορική ημέρα για την ΕΕ και τα 79 μέλη του Οργανισμού Κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΟΚΑΚΕ).

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 20 Ιουλίου του 2023, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίξαμε τον δρόμο για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της πιο ολοκληρωμένης συμφωνίας εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της και του ΟΚΑΚΕ, της μεγαλύτερης ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά τους προσεχείς μήνες, η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα μέλη του ΟΚΑΚΕ.

Είμαι πολύ ικανοποιημένη με την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2018, ο κόσμος μεταλλάσσεται συνεχώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί. Η συμφωνία προσφέρει ασφάλεια και συνέχεια και εγγυάται ένα λαμπρό μέλλον για τις σχέσεις μας με σημαντικούς εταίρους ανά τον κόσμο.

Η συμφωνία σύνδεσης καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της οικονομίας έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια. Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις: τους αυξανόμενους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, των παγκόσμιων πανδημιών και της αστάθειας.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/statement_23_2502/STATEMENT_23_2502_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο