Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς στον Καναδά για διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνθήκη του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλαστικής ρύπανσης

global ban on certain plastic products to combat pollution

Στις 21 και 22 Απριλίου 2024, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα βρίσκεται στην Οτάβα του Καναδά εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων για μια νέα, νομικά δεσμευτική συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια πλαστική ρύπανση. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Από το 2022 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, η ΕΕ συντονίζει τις προσπάθειες της με τους συμμάχους και τους εταίρους της στηρίζοντας τη θέσπιση μιας αποτελεσματικής παγκόσμιας συνθήκης. Στις διαπραγματεύσεις, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος θα εκφράσει τη βούληση της ΕΕ υπέρ μιας συμφωνίας που θα ζητεί μια παγκόσμια νομική ρύθμιση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στην πηγή και υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης του κύκλου ζωής των πλαστικών, με βελτίωση του σχεδιασμού των προϊόντων και απαγόρευση ορισμένων προϊόντων.

Ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος αποτελεί έναν καίριας σημασίας στόχο στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η νέα παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά. Η συνθήκη πρέπει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται τα πλαστικά προϊόντα. Καλώ τους πάντες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της ρύπανσης, ώστε να αντιμετωπιστούν επίσης η κλιματική κρίση και η κρίση βιοποικιλότητας με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπος ο πλανήτης μας.»

Η έγκριση ενός νομικά δεσμευτικού μέσου για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης αποτελεί βασική προτεραιότητα του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις για τον τέταρτο γύρο θα συνεχιστούν έως τις 29 Απριλίου, ενώ μια πέμπτη σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία επί του τελικού κειμένου της Συνθήκης.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος κ. Σέφτσοβιτς θα έχει διμερή συνάντηση με τον Καναδό Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Steven Guilbeault, την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ και Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον κ. Inger Andersen και  τον Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος των ΗΠΑ κ. Jose W. Fernandez, καθώς και με ενδιαφερόμενα μέρη της βιομηχανίας πλαστικών.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_24_2164/MEX_24_2164_EN.pdf

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ : https://environment.ec.europa.eu/news/eu-calls-global-ban-some-plastic-products-fight-pollution-2024-04-19_en

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο