Ουκρανία: Δήλωση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πρόεδρος και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ δήλωσαν τα κατωτέρω σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας την προσεχή Τρίτη.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola συγκάλεσε σύσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων για να συζητηθεί η αντίδραση της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πραγματοποιήθηκε επίσης ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen.

Η Διάσκεψη των Προέδρων καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και η εδαφική της ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Η εισβολή είναι αδικαιολόγητη και παράνομη και αποτελεί απειλή για την σταθερότητα της Ευρώπης και της περιοχής, καθώς και για τη διεθνή έννομη τάξη. Η επίθεση αυτή στοχεύει στο δημοκρατικό μοντέλο των κοινωνιών μας και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση.

Παραμένουμε σταθερά ενωμένοι, αποφασισμένοι και έτοιμοι να απαντήσουμε στην απρόκλητη ρωσική επίθεση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι υπέρ μιας άνευ προηγουμένου ευρωπαϊκής και διεθνούς αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων νέων και αυστηρών κυρώσεων που θα διασφαλίσουν ότι το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει.

Η Διάσκεψη των Προέδρων εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή της προς την Ουκρανία και το λαό της.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση σε έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας την Τρίτη 1η Μαρτίου 2022.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20220224IPR24001/oukrania-dilosi-tis-diaskepsis-ton-proedron-tou-europaikou-koinovouliou

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο