Σεισμός: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών στη Συρία και την Τουρκία

Μετά τους σεισμούς που έπληξαν τόσο τη Συρία όσο και την Τουρκία, οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην περιοχή συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ΕΕ από την πρώτη ημέρα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει από την καταστροφή και τώρα αυξάνει τη βοήθειά της προς τους πληγέντες πληθυσμούς.

Όσον αφορά την Τουρκία: 18 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία) έχουν προσφέρει εκατομμύρια είδη, μεταξύ άλλων εξοπλισμό για καταλύματα, συσκευές θέρμανσης, γεννήτριες, έπιπλα, ιατρικό εξοπλισμό, είδη ατομικής υγιεινής, τρόφιμα και ζεστά ρούχα.

Επιπλέον, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αλβανία απέστειλαν ιατρικές ομάδες, ενώ οι Κάτω Χώρες πρόσφεραν ένα αεροπλάνο ιατρικής διακομιδής ασθενών. Η βοήθεια αυτή συντονίζεται από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Στην Τουρκία έχουν φτάσει επίσης 2.000 σκηνές και 8.000 κλίνες από το απόθεμαrescEU που φιλοξενείται στη Ρουμανία, ενώ 500 μονάδες στέγασης για την ανακούφιση των θυμάτων, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με 2.500 κλίνες, βρίσκονται καθ’ οδόν από το απόθεμα που φιλοξενείται στη Σουηδία.

Συνολικά, έχει διατεθεί ενωσιακή ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 3,2 εκατ. ευρώ από νέα κονδύλια και περισσότερα από 2,3 εκατ. ευρώ από κονδύλια που ανακατευθύνθηκαν από άλλα εν εξελίξει ανθρωπιστικά έργα.

Όσον αφορά τη Συρία: Η πρώτη πτήση με είδη από το απόθεμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στο Ντουμπάι προσγειώνεται σήμερα στα Άδανα, απ’ όπου θα παραδοθεί στη μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση βορειοδυτική Συρία από τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος είναι εταίρος ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ. Πρόκειται για μία από τις τρεις πτήσεις που διοργανώνονται μέσω της ικανότητας ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής δράσης, η οποία παρέχει χειμερινές σκηνές, συσκευές θέρμανσης, σύνεργα κουζίνας, είδη ατομικής υγιεινής και άλλα είδη σε άτομα που επλήγησαν από τον σεισμό. Οι επόμενες δύο πτήσεις θα φτάσουν την επόμενη εβδομάδα και θα πραγματοποιηθούν σε συντονισμό με την Ιρλανδία.

12 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία και Νορβηγία) έχουν προσφέρει βοήθεια σε είδος στον συριακό λαό μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Η βοήθεια διοχετεύεται μέσω κόμβων στη Βηρυτό και στο Γκαζιαντέπ, όπου ειδικοί στον τομέα της πολιτικής προστασίας της ΕΕ βοηθούν στον συντονισμό των εισερχόμενων δωρεών. Αρκετά αεροσκάφη από τη Ρουμανία έχουν ήδη φτάσει στη Βηρυτό και το Γκαζιαντέπ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι πρώτες παραδόσεις στη Συρία. Είδη καταυλισμού από τη Βουλγαρία και φάρμακα από την Κύπρο έχουν επίσης φτάσει στη Βηρυτό. Σήμερα, ένα πλοίο από την Ιταλία φθάνει επίσης στη Βηρυτό για να παραδώσει μεγάλες οικογενειακές σκηνές.

Από τότε που η καταστροφή έπληξε τη Συρία, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 10 εκατ. ευρώ για να προσφέρει άμεση ανακούφιση στα θύματα του σεισμού. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 3,7 εκατ. ευρώ από νέα κονδύλια και περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ από κονδύλια που έχουν ανακατευθυνθεί από άλλα εν εξελίξει ανθρωπιστικά έργα.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_963/MEX_23_963_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο