Στήριξη του InvestEU για ένα ταμείο επενδύσεων που υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις βιώσιμης κινητικότητας

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), με τη στήριξη του InvestEU, επενδύει στο Shift4Good, ένα ανεξάρτητο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το οποίο εστιάζει στη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ. Χθες ανακοινώθηκε το πρώτο κλείσιμο του ταμείου, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Το ταμείο Shift4Good θα επενδύσει σε περίπου τριάντα νεοφυείς επιχειρήσεις κατά την επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις αυτές έχουν ως στόχο να επιταχύνουν την ανάπτυξη των εν λόγω επιχειρήσεων, να τους δώσουν τη δυνατότητα να γίνουν πρωτοπόροι διεθνώς και να συμβάλουν έτσι, μέσω των καινοτομιών τους, στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα της κινητικότητας. Οι δύο πρώτες επενδύσεις θα ανακοινωθούν εντός του Οκτωβρίου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Το InvestEU συμβάλλει σημαντικά στην καινοτομία του τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, αναδεικνύοντας νέους τρόπους μεταφοράς με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Χαίρομαι που με την επένδυση αυτή το InvestEU στηρίζει την απανθρακοποίηση ενός τομέα καθοριστικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση.»

Το InvestEU παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζωτικής σημασίας μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με τη μόχλευση σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για μια βιώσιμη ανάκαμψη. Δημιουργεί πρόσθετες επενδύσεις συμβάλλοντας σε βασικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση. Το ταμείο InvestEU υλοποιείται μέσω χρηματοδοτικών εταίρων που θα επενδύσουν σε έργα που χρησιμοποιούν την εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 26,2 δισ. ευρώ. Η πλήρης εγγύηση από τον προϋπολογισμό θα στηρίξει τα επενδυτικά έργα των εταίρων υλοποίησης και θα αυξήσει την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν κινδύνους, με αποτέλεσμα να κινητοποιήσει τουλάχιστον 372 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_22_6247/MEX_22_6247_EN.pdf

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/ip_22_6232/IP_22_6232_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο