Συνεδριάσεις του Eurogroup και των υπουργών Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στις 13 και στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες

Eurogroup agreement ESMs
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου ECOFIN.

Σήμερα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι υπουργοί θα κάνουν έναν απολογισμό των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής που παρουσίασε η Επιτροπή στις 8 Μαρτίου, με σκοπό την έκδοση σχετικής δήλωσης. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις εξελίξεις όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, καθώς επίσης θα επιδιώξουν να εγκρίνουν τις σχετικές με την ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης. Τέλος, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους για το ψηφιακό ευρώ και θα συζητήσει για τον συντονισμό της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής ενόψει των προσεχών εαρινών συνεδριάσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Επίτροπος κ. Τζεντιλόνι θα συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνεδρίαση γύρω στις 8:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και οι Επίτροποι κ.κ. Χαν, Τζεντιλόνι και Μαγκίνες θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN.

Αρχικά, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024. Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης. Θα προβούν επίσης σε απολογισμό της εφαρμογής του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και θα εκδώσουν εκτελεστική απόφαση σχετικά με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο της Φινλανδίας. Οι υπουργοί θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθύνσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2024, καθώς και να εγκρίνουν σύσταση σχετικά με την απαλλαγή της Επιτροπής όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2021. Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ιδίως για τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές που σχετίζονται με την ενέργεια. Επιπλέον, η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή θα ενημερώσουν το Συμβούλιο ECOFIN σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20 στις 24-25 Φεβρουαρίου 2023, με σκοπό την προετοιμασία των επόμενων διεθνών συνόδων από τις 10 έως τις 16 Απριλίου 2023.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα συμμετάσχει στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 3:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_1624/MEX_23_1624_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο