Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα προκαταβολή ύψους 25,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), προκειμένου να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης λόγω του καταστροφικού κυκλώνα που έπληξε τη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2023, του κοινώς αποκαλούμενου κυκλώνα «Ντάνιελ».
Ο κυκλώνας, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες (κυρίως στις περιφέρειες της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας), θεωρείται ο πιο θανατηφόρος κυκλώνας τροπικού τύπου που έχει καταγραφεί στην ιστορία στη Μεσόγειο.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν πέρυσι από τον κυκλώνα «Ντάνιελ» μόνο ως τραγικό γεγονός στην ιστορία της Ελλάδας μπορούν να χαρακτηριστούν· πολίτες έχασαν τη ζωή τους και τα σπίτια τους, ενώ το περιβάλλον τους επηρεάστηκε και αλλοιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε ο κυκλώνας. Με αυτή την προκαταβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθούμε την Ελλάδα να ανακάμψει από την καταστροφή αυτή και παραμένουμε στο πλευρό του ελληνικού λαού, παρέχοντάς του νέες ελπίδες και αισιοδοξία για ένα λαμπρό μέλλον».
Η προκαταβολή αποτελεί συνέχεια της αίτησης για στήριξη από το ΤΑΕΕ, την οποία υπέβαλε η Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου 2023. Η Ελλάδα υπολόγισε ότι οι συνολικές άμεσες ζημίες ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ. Η προκαταβολή του 25 % της προβλεπόμενης συνεισφοράς ανέρχεται σε 25,3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο χορηγείται σήμερα. Η τελική πληρωμή, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση, από την Επιτροπή, της αίτησης της Ελλάδας για στήριξη από το ΤΑΕΕ και από τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων, θα ακολουθήσει το 2024.
Το ΤΑΕΕ βοηθά τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται από μείζονες φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Από τη σύστασή του το 2002, το Ταμείο έχει κινητοποιήσει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους άνω των 8,2 δισ. ευρώ για 129 καταστροφές (109 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη (και στο Ηνωμένο Βασίλειο) και σε 3 υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία).
Τον Ιούνιο η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου του αποθεματικού αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας (SEAR) κατά 2,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ). Το προτεινόμενο ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί μεταξύ των δύο μέσων στο πλαίσιο του SEAR —του ΤΑΕΕ και του αποθεματικού έκτακτης βοήθειας (ΑΕΒ)— κατά τα υπόλοιπα τέσσερα έτη της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027 του ΠΔΠ.
Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_24_369/MEX_24_369_EN.pdf