Αμοιβαία προστασία άλλων 42 γεωγραφικών ενδείξεων από την ΕΕ και την Ιαπωνία

EU Japan An additional geographical indications protected for both sides

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, τα δύο μέρη από σήμερα θα προστατεύουν άλλες 42 γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), όπως το ελαιόλαδο Λακωνίας, το τυρί Raclette de Savoie, το ξύδι Vinagre de Jerez από την ΕΕ και η πάστα μίσο sanuki Shiro miso ή ο οίνος Osaka από την Ιαπωνία.

Πρόκειται για την τρίτη επέκταση του καταλόγου των προστατευόμενων στην Ιαπωνία και στην ΕΕ γεωγραφικών ενδείξεων, μετά την προσθήκη 56 γεωγραφικών ενδείξεων τον Φεβρουάριο του 2021 και 56 γεωγραφικών ενδείξεων τον Φεβρουάριο του 2022. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019, προστατεύει τις καταχωρισμένες ονομασίες αγροδιατροφικών προϊόντων από την απομίμηση και την πλαστογράφηση, αποφέροντας αμοιβαία εμπορικά οφέλη και καθιστώντας γνωστά στους καταναλωτές εγγυημένα, γνήσια προϊόντα από δύο περιοχές με πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν επίσης να προσθέσουν έως και 6 ιαπωνικές γεωγραφικές ενδείξεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και να αποφασίσουν το 2025 το ενδεχόμενο επέκτασης του καταλόγου των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. Η Ιαπωνία είναι η 5η σημαντικότερη αγορά για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ. Τα κύρια προϊόντα που εξάγονται από την ΕΕ στην Ιαπωνία είναι το χοιρινό κρέας, ο οίνος και τα αποστάγματα, τα πούρα και τα τσιγάρα, το τυρί, η σοκολάτα και τα ζαχαρώδη παρασκευάσματα, καθώς και άλλα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Η ΕΕ εισάγει κυρίως σούπες και σάλτσες, φυτικά προϊόντα, καθώς και παρασκευάσματα τροφίμων και δημητριακών.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_4653/MEX_23_4653_EN.pdf

Για πληροφορίες και για τον κατάλογο των νέων καταχωρισμένων προϊόντων βλ. εδώ : https://agriculture.ec.europa.eu/news/eu-japan-additional-42-geographical-indications-protected-both-sides-2023-09-27_en

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο