Απονομή του σήματος αποστολής της ΕΕ σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις για τα σχέδιά τους να γίνουν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030

European cities climate neutrality by

Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις έλαβαν σήμερα το σήμα της αποστολής της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, η οποία είναι μια από τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Το σήμα αποστολής της ΕΕ είναι ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι πόλεις που έλαβαν το σήμα είναι οι εξής: Sønderborg (Δανία), Μάνχαϊμ (Γερμανία), Μαδρίτη, Βαλένθια, Βαγιαδολίδ, Βιτόρια-Γκαστέις και Σαραγόσα (Ισπανία), Κλάγκενφουρτ (Αυστρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία) και Στοκχόλμη (Σουηδία).

Το σήμα αποστολής της ΕΕ αποτελεί αναγνώριση της επιτυχούς ανάπτυξης των αστικών συμβάσεων για το κλίμα, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης και επενδυτική στρατηγική. Οι πόλεις καταρτίζουν τις αστικές συμβάσεις για το κλίμα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών. Τον Απρίλιο του 2023 μια πρώτη ομάδα πόλεων υπέβαλε τις συμβάσεις της, οι οποίες εξετάστηκαν από την Επιτροπή με τη στήριξη εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC). Μετά από θετική αξιολόγηση, απονέμεται στις πόλεις το σήμα αποστολής, το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ενωσιακές, εθνικές και περιφερειακές πηγές χρηματοδότησης, ιδίως ιδιωτικές επενδύσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_4879/IP_23_4879_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο