Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια: Μέλη του Κολλεγίου των Επιτρόπων θα συζητήσουν θέματα ασφάλειας και άμυνας με παγκόσμιους εταίρους

Από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι κ. Φρανς Τίμερμανς και κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ, οι Αντιπρόεδροι κ. Ντούμραβκα Σούιτσα και κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και οι Επίτροποι κ. Γιοχάνες Χαν, κ. Ίλβα Γιούανσον και κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια του 2023. 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Διάσκεψη αποτελεί ευκαιρία να συζητηθεί το πώς μπορεί να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τα εδάφη της και τη βασιζόμενη σε κανόνες διεθνή τάξη. Αποτελεί επίσης ευκαιρία να εξεταστούν οι παγκόσμιες συνέπειες του πολέμου και να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. 

Την Παρασκευή, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις θα παραστεί μαζί με την κ. Κάθριν Τάι, Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Το μέλλον του εμπορίου». Η Αντιπρόεδρος κ. Σούιτσα θα παραστεί στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Ντέιβιντ για το Ντνίπρο: Ο αγώνας της Ουκρανίας για την ελευθερία», καθώς και στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Γερμανία στον κόσμο» και «Η Γαλλία στον κόσμο». Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Από τη δυναμική στη δύναμη πυρός: Αλλάζουμε ταχύτητα στην ευρωπαϊκή άμυνα», καθώς και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ανατομία του Greyzone: Ανάλυση των υβριδικών απειλών». Η Επίτροπος κ. Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «Γεωοικονομικό σημείο καμπής — τι απαιτείται για νέες εταιρικές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής;», καθώς και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό: Συνεργασία Βορρά-Νότου σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γεωπολιτική της πράσινης μετάβασης». Η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τη μετανάστευση: Προς την κατεύθυνση των ευκαιριών», ενώ θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Υπό την επήρεια: Σταματώντας τη στρατηγική διαφθορά». 

Το Σάββατο, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Περισσότερο από το άθροισμα των μερών της: Η γέννηση της γεωπολιτικής Ευρώπης». Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Έξυπνη συνεργασία για την παγκόσμια δράση για το κλίμα». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της G7 που συγκάλεσε η προεδρεύουσα της G7 αυτό το διάστημα Ιαπωνία.

Την Κυριακή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ θα εκφωνήσει κεντρική εναρκτήρια ομιλία και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, μαζί με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας κ. Κάγια Κάλος και τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας κ. Ουλφ Κρίστερσον.  

Τα μέλη του Κολλεγίου θα πραγματοποιήσουν επίσης διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο ημερολόγιο. Η οπτικοακουστική κάλυψη θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα EbS.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_943/MEX_23_943_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο