Δήλωση της Επιτρόπου Κυριακίδου επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς: «Με κάθε χτύπημα της καρδιάς μου»

World Heart Day

Επ΄ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς που εορτάζεται αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο στην ΕΕ, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές νόσους.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι μη μεταδοτικές νόσοι γενικότερα όχι μόνο μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, αλλά ευθύνονται επίσης για το 77% του φορτίου νοσηρότητας στην Ευρώπη. Μάλιστα τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων νόσων, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών μορφών COVID-19.

Οι αριθμοί αυτοί δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν μια ξεκάθαρη απειλή για τους πολίτες μας, τις κοινωνίες μας και την οικονομία μας . Γι’ αυτό η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό των κρατών μελών για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της επιβάρυνσής τους στα συστήματα υγείας. Η στήριξή μας περιλαμβάνει τη δρομολόγηση δύο κοινών δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Υγιέστεροι μαζί”. Η πρώτη αφορά την παροχή 53 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η δεύτερη, με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ, στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των καρδιακών και άλλων μη μεταδοτικών νόσων.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν. Είναι ζωτικής σημασίας να αποβάλουμε κακές συνήθειες, όπως την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ. Γι’ αυτόν τον λόγο, από κοινού με τα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών, εστιάζουμε σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την καρδιακή υγεία και στα “μικρά μεγάλα” βήματα που μπορεί να κάνει καθένας και καθεμιά από εμάς για να ζούμε πιο υγιείς. Για παράδειγμα, διαθέσαμε 5 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να μας βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη και την αποφυγή των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τις εν λόγω παθήσεις.

Τέλος, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, πρέπει επίσης να τονίσουμε την τεράστια σημασία του έγκαιρου εντοπισμού. Πολύ συχνά, δεν υπάρχουν συμπτώματα, και μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι υποκείμενης νόσου. Η πρόληψη σώζει ζωές και πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για τον εντοπισμό και την πρόληψη σε ολόκληρη την ΕΕ.»

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_4682/MEX_23_4682_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο