Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών και Ερευνητές στα Σχολεία: Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες δείχνουν στη νεολαία τα θαύματα της επιστήμης

European Researchers’ Night

Στις 29 Σεπτεμβρίου, σε 27 χώρες θα εορταστεί η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών, η μεγαλύτερη εκδήλωση για τη διάδοση και την προβολή της επιστήμης στην Ευρώπη, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η πολυμορφία της ευρωπαϊκής έρευνας και καινοτομίας και ο αντίκτυπός τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η εκδήλωση, η οποία κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ και στις χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Τα παιδιά, οι νέοι και οι οικογένειες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των ερευνητριών και των ερευνητών μέσω ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως παραστάσεων με θέμα την επιστήμη, παιχνιδιών, κουίζ, διαγωνισμών, εκθέσεων και ψηφιακών δραστηριοτήτων.

Στην Ελλάδα, εφτά διαφορετικές πόλεις, δεκάδες ερευνητές και επιστήμονες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, συντονίζονται και συντονίζουν καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς, πρωτοβουλίες και δράσεις για να μας γνωρίσουν καλύτερα με την έρευνα και την επιστήμη.

Οι δράσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023 με ζωντανές εκδηλώσεις!

  • Θεσσαλονίκη – Μέγαρο Μουσικής (17:00-22:00)
  • Αθήνα –  Κτήριο Αβέρωφ – Εθνικο Μετσόβιο Πολυτεχνείο  (17:00-22:00)
  • Λάρισα – Μύλος του Παππά (18:00-22:00)
  • Πάτρα – Ξενοδοχείο Βυζαντινό (18:00-22:00)
  • Ηράκλειο – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (17:00-23:00)
  • Ρέθυμνο  – Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ (17:00-23:00)
  • Μυτιλήνη  – Πλατεία Σαπφούς (18:00-20:00)

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, η πρωτοβουλία Ερευνητές στα σχολεία προωθεί την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των ερευνητών, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των μαθητών και των μαθητριών, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των νέων για τις σταδιοδρομίες στην έρευνα και την επιστήμη. Η επικοινωνία με τους επιστήμονες επιτρέπει στους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και διευρύνει την πρόσβαση στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τις τέχνες, τα μαθηματικά (STEAM) και την έρευνα.

Οι δράσεις του προγράμματος Ερευνητές στα Σχολεία διοργανώνονται στο πλαίσιο των έργων της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Ερευνητών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και περιλαμβάνουν παρουσιάσεις σε σχολεία, πρακτικά πειράματα, επισκέψεις σε εργαστήρια, παιχνίδια, συζητήσεις και παιχνίδια ρόλων. Ως το τέλος του 2024, η πρωτοβουλία θα έχει φτάσει σε πάνω από 2.400 σχολεία και 224.000 μαθητές και μαθήτριες.

Μέσω αυτών των δύο πρωτοβουλιών που χρηματοδοτούνται από τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) της ΕΕ, προβάλλεται με μοναδικό τρόπο η ζωτική σημασία της ευρωπαϊκής έρευνας για το μέλλον και την ευημερία μας και η συμβολή της ιδίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος και υγιεινότερων τρόπων ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών και οι Ερευνητές στα Σχολεία είναι πρωτοβουλίες που χρηματοδοτεί η Επιτροπή μέσω των Δράσεων MSCA και πολίτες. Κύριος στόχος τους είναι να φέρουν την έρευνα και τους ερευνητές πιο κοντά στο ευρύ κοινό, εστιάζοντας στις οικογένειες, τους μαθητές και τους σπουδαστές.

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα των Ερευνητών πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Από το 2022, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Ερευνητών διοργανώνεται επίσης η δράση Ερευνητές στα Σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φέρνοντας ερευνήτριες και ερευνητές στα σχολεία για να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 2023, οι δραστηριότητες της «Ευρωπαϊκής Νύχτας των Ερευνητών» και των «Ερευνητών στα Σχολεία» θα διεξαχθούν σε 27 χώρες: σε κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ισλανδία, τη Μολδαβία το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία, που είναι χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

Στους ιστοτόπους των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που διοργανώνονται σε κάθε χώρα και για το πώς μπορείτε να συμμετάσχετε.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/event/2023-european-researchers-night

Περισσότερες πληροφορίες
για τις εθνικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Ερευνητών
για τους Ερευνητές στα Σχολεία
σχετικά με τις Δράσεις MSCA και πολίτες

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο