Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: Νέοι κανόνες για τη βελτίωση των κλινικών δοκιμών στην ΕΕ

Από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου οι διαδικασίες αξιολόγησης και εποπτείας των κλινικών δοκιμών θα εναρμονιστούν σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως μέσω ενός συστήματος πληροφοριών για τις κλινικές δοκιμές (CTIS) το οποίο διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Από αυτή την ημερομηνία θα τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός για τις κλινικές δοκιμές. Ο κανονισμός θα βελτιώσει τον τρόπο διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών στην ΕΕ, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας για τους συμμετέχοντες και αυξημένη διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τις δοκιμές.

Χαιρετίζοντας αυτό το σημαντικό βήμα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο κανονισμός για τις κλινικές δοκιμές αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα για τους Ευρωπαίους ασθενείς και μας φέρνει πιο κοντά σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Θα μας επιτρέψει να εγκρίνουμε ταχύτερα τις κλινικές δοκιμές στα κράτη μέλη μας, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της κλινικής έρευνας στο σύνολό της. Ταυτόχρονα, θα διατηρηθούν τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που έχουν ήδη θεσπιστεί για τις εν λόγω δοκιμές. Με σχεδόν 4.000 κλινικές δοκιμές να διεξάγονται ήδη κάθε χρόνο στην ΕΕ, ο κανονισμός θα καταστήσει τη ζωτικής σημασίας έρευνα ακόμα πιο επωφελή για τους ερευνητές και τους ασθενείς που εξαρτώνται περισσότερο από γρήγορες και αξιόπιστες κλινικές δοκιμές.»

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_22_670/MEX_22_670_EN.pdf

Η πλήρης δήλωση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/statement_22_658/STATEMENT_22_658_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο