Η Επίτροπος Γκαμπριέλ στην άτυπη σύνοδο υπουργών παιδείας και νεολαίας στο Στρασβούργο

Η Επίτροπος κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο υπουργών παιδείας και νεολαίας, την οποία διοργάνωσε η γαλλική Προεδρία στο Στρασβούργο. Για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, η άτυπη υπουργική σύνοδος προσκάλεσε νέους εκπροσώπους από κάθε κράτος μέλος να προτείνουν χειροπιαστές λύσεις για τις προκλήσεις του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα αναγνωρίζουν τον καίριο ρόλο των σχολείων, των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων τους, των σπουδαστών και της κοινότητας υπό την ευρεία έννοια όσον αφορά τις αναγκαίες αλλαγές για μια επιτυχημένη οικολογική μετάβαση. Ταυτόχρονα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης να λάβουν μέτρα για την οικολογική μετάβαση. Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας θα δώσει ώθηση στη συμμετοχή των νέων σε μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην οικοδόμηση ενός πιο ψηφιακού και οικολογικού μέλλοντος.»

Της συνάντησης αυτής, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 150 νέοι και νέες από όλη την ΕΕ, είχε προηγηθεί το ευρωπαϊκό συνέδριο νεολαίας που άρχισε στις 23 Ιανουαρίου, όπου εγκαινιάστηκε ο 9ος κύκλος του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία. Στις αρχές του έτους, η ΕΕ παρουσίασε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την εκπαίδευση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Στόχος των συστάσεων είναι να βοηθήσουν τα κράτη μέλη, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις ΜΚΟ και όλους τους παρόχους εκπαίδευσης να εξοπλίσουν τους εκπαιδευόμενους με γνώσεις και ικανότητες για τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο ικανοτήτων για τη βιωσιμότητα προσδιορίζει τις αναγκαίες ικανότητες για την οικολογική μετάβαση, όπως το κριτικό πνεύμα, η ανάληψη πρωτοβουλιών, ο σεβασμός της φύσης και η κατανόηση των επιπτώσεων που έχουν οι καθημερινές πράξεις και αποφάσεις μας στο περιβάλλον και στο κλίμα.

Κατόπιν της συνάντησης, η κ. Γκαμπριέλ συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου στις 14.00 ώρα Ελλάδος, η οποία μεταδόθηκε απευθείας στην πλατφόρμα EbS.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_22_642/MEX_22_642_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο