Η αξία των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ

Value of EU trade deals surpasses € trillion

Το 2022 η αξία των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ στο πλαίσιο συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με παγκόσμιους εταίρους ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισ. ευρώ, όπως διαπιστώνεται στην 3η ετήσια έκθεση για την εφαρμογή και την επιβολή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ που δημοσιεύτηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι εμπορικές συναλλαγές με τους 20 κορυφαίους εταίρους μας με τους οποίους η ΕΕ διαθέτει εμπορική συμφωνία αυξήθηκαν κατά περίπου 30 % κατά μέσο όρο το 2022. Επίσης, η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις της ΕΕ, εξασφάλισε την άρση άνω των 30 εμπορικών φραγμών σε 19 χώρες. Η άρση των φραγμών τα τελευταία πέντε έτη συνέβαλε, μόνο το 2022, στην αποδέσμευση εξαγωγών της ΕΕ ύψους 7 δισ. ευρώ. Οι συμφωνίες μας έχουν επίσης εξασφαλίσει ισχυρότερη προστασία του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ΕΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών στον κόσμο, με συνολικά 74 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 44 % του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ. Το 2022 οι συναλλαγές της ΕΕ με τους εταίρους της στο πλαίσιο εμπορικών συμφωνιών (εξαιρουμένων των ενεργειακών προϊόντων) ξεπέρασαν τις συναλλαγές της ΕΕ με όλους τους άλλους εταίρους της. Οι συμφωνίες αυτές συνέβαλαν στη συντήρηση του εμπορίου και των επενδύσεων σ’ ένα δύσκολο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον, που διακρίνεται από αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_5742/IP_23_5742_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο