Η ΕΕ ζητεί μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά και θεμιτό ανταγωνισμό στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ–Κίνας

EU China High Level Dialogue

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου κ. He Lifeng προήδρευσαν σήμερα από κοινού στον 10ο οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ–Κίνας (στο εξής: διάλογος υψηλού επιπέδου). Ο διάλογος υψηλού επιπέδου αποτελεί την κύρια πλατφόρμα όπου η ΕΕ και η Κίνα συζητούν οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα, καθώς και τη συνεργασία τους στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ, την Κίνα και παγκοσμίως. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ιδίως τον αντίκτυπο της απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια. Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά και την αλυσίδα εφοδιασμού· στο πλαίσιο αυτό, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις ζήτησε να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση στην κινεζική αγορά και να επανεξισορροπηθεί η οικονομική και εμπορική σχέση ΕΕ–Κίνας με βάση τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα και την αμοιβαιότητα, καθώς και να εξεταστούν πιθανοί τρόποι ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_4609/IP_23_4609_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο