Η Επιτροπή δημοσιεύει τη Γενική Έκθεση του 2023: Η ΕΕ υλοποιεί τις προτεραιότητές της αντιμετωπίζοντας παράλληλα πρωτοφανείς προκλήσεις

Commission publishes the General Report

Η Επιτροπή δημοσίευσε τη Γενική Έκθεση του 2023 για τις δραστηριότητες της ΕΕ, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση παρουσιάζει τα βασικά επιτεύγματα της ΕΕ το 2023 και αναδεικνύει το πώς η ΕΕ, σε μια εποχή μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων, επικεντρώθηκε στην εκπλήρωση των προσδοκιών των πολιτών της και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προέκυψαν.

Το 2023 η ΕΕ παρέμεινε προσηλωμένη στην αταλάντευτη στήριξή της προς την Ουκρανία, παρέχοντας ουσιαστική οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, συνεχίζοντας να φιλοξενεί εκατομμύρια ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και λαμβάνοντας την ιστορική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης τα βασικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη δραστική μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα χάρη στο σχέδιο REPowerEU. Οι βίαιες και τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 οδήγησαν σε δραστική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και αύξησαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή. Η ΕΕ, μολονότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα βάσει του διεθνούς δικαίου, επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίζεται πάντα η προστασία όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Γι’ αυτό, έχει τετραπλασιάσει την επείγουσα βοήθεια που παρέχει στους Παλαιστινίους και συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ανθρωπιστικών εταίρων στο πεδίο.

Στο εσωτερικό της, η ΕΕ παρέμεινε σταθερή όσον αφορά την υλοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων της. Η Ευρώπη συνέχισε να στηρίζει την οικονομία χάρη στο σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU ύψους άνω των 800 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ενέτεινε τη δράση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, ενισχύοντας τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών της Ευρώπης, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και στην επίτευξη του στόχου μας για το κλίμα. Η ΕΕ έχει επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης —από την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα έως το πρώτο ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_24_1466/MEX_24_1466_EN.pdf

Η έκθεση είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ ως πλήρως εικονογραφημένο βιβλίο καθώς και σε ηλεκτρονική εκδοχή.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο