Προσωρινή συμφωνία για καλύτερη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων οδικής ασφάλειας

better cross border enforcement of road safety traffic rules

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη διευκόλυνση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας σε διασυνοριακό επίπεδο.

Χάρη στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τη διασυνοριακή επιβολή, έχει αυξηθεί το ποσοστό συμμόρφωσης των οδηγών μη μόνιμων κατοίκων προς τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Ωστόσο, το 2019, το 40% περίπου των διασυνοριακών αδικημάτων διεπράχθησαν ατιμώρητα, είτε επειδή ο δράστης δεν ταυτοποιήθηκε είτε επειδή δεν επιβλήθηκε η καταβολή προστίμου.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά με νέες διατάξεις για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Πέραν της αυτοματοποιημένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών, θεσπίζονται διαδικασίες αμοιβαίας συνδρομής για τον εντοπισμό των παραβατών και την επιβολή προστίμων.

Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών θα καλύπτει αδικήματα όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, η εγκατάλειψη των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, η επικίνδυνη προσπέραση, η παράνομη στάθμευση κ.ά.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Η επιβολή των κανόνων οδικής ασφάλειας είναι καίριας σημασίας για να αποθαρρύνουμε την επικίνδυνη οδήγηση, είτε αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών είτε την εγκατάλειψη των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Η σημερινή συμφωνία υλοποιεί την πρώτη οδηγία της δέσμης μέτρων για την οδική ασφάλεια και παρέχει σαφή εργαλεία που συμβάλλουν στην αύξηση της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.»

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_24_1466/MEX_24_1466_EN.pdf

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_24_1401/IP_24_1401_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο