Η Επιτροπή δημοσίευσε την έκδοση 2024 της έκθεσης επιδόσεων στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας (SRIP). Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων της ΕΕ στην έρευνα και καινοτομία, γεγονός που συνέβαλε στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ιδίως στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, καθώς και στην εν γένει υψηλή ποιότητα της έρευνας της ΕΕ.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τρεις κύριες προκλήσεις για την Ε & Κ της ΕΕ:
1. Υποχρησιμοποιούμενα οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας: η ΕΕ είναι κορυφαίος παγκόσμιος παράγοντας στον τομέα της επιστημονικής έρευνας, αλλά αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια όσον αφορά την εκμετάλλευση του πλούσιου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στην καλύτερη περίπτωση. Λόγω των απότομων διακυμάνσεων στις προσπάθειες ανάπτυξης έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών, ο στόχος του 3 % του ΑΕΠ εξακολουθεί να απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου του του ΑΕΠ.
2. Επίμονο χάσμα μεταξύ της έρευνας και της καινοτομίας: Οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε ορισμένα μέρη — κάτι που μπορεί να ενισχυθεί με την παροχή στήριξης σε δραστηριότητες και φορείς με τις υψηλότερες επιδόσεις.
3. Τεχνολογικό χάσμα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου, το οποίο οφείλεται επίσης στην πολυπλοκότητα της αύξησης των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα για την έρευνα και καινοτομία σε επίπεδο ΕΕ. Μολονότι η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, πρέπει να σημειωθεί ακόμη πρόοδος στον ψηφιακό τομέα.
Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των επιδόσεων έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ
Ορισμένα από τα βασικά πορίσματα της έκθεσης της ΕΕ στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας είναι τα εξής: