Η Μολδαβία υπογράφει τη συμφωνία κοινής προμήθειας της ΕΕ για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της υγείας με την ΕΕ

Moldova signs the EU's Joint Procurement Agreement

H Μολδαβία έγινε η38η χώρα που υπέγραψε τη συμφωνία κοινής προμήθειας στον τομέα της υγείας, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κισινάου από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου. Η Μολδαβία είναι πλέον η6η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα που κατέστη μέρος της συμφωνίας.

Η συμφωνία κοινής προμήθειας είναι ένας νομικός και επιχειρησιακός μηχανισμός που επιτρέπει στις συμμετέχουσες χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε σοβαρή απειλή για την υγεία και να αγοράσουν από κοινού βασικές προμήθειες, όπως φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, επέτρεψε στις συμμετέχουσες χώρες να αποκτήσουν μέσα ατομικής προστασίας, βελόνες και σύριγγες για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αναπνευστήρες και φάρμακα υπό ίσους όρους.

Η συμμετοχή στη συμφωνία κοινής προμήθειας επιτρέπει σε μια χώρα να επωφεληθεί από τη συνδυασμένη αγοραστική δύναμη των κρατών μελών της ΕΕ και των συμμετεχουσών χωρών, καθιστώντας δυνατή τη βελτίωση της πρόσβασης και τη μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού για ιατρικά αντίμετρα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας μέσω της συγκέντρωσης των αναγκών και της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας. Η συμφωνία κοινής προμήθειας βελτιώνει επίσης την ετοιμότητα των συμμετεχουσών χωρών για σοβαρές διασυνοριακές νόσους, με τη σύναψη συμβάσεων για βασικά ιατρικά αντίμετρα πριν από την εκδήλωση σοβαρών επιδημικών εξάρσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_24_3683/IP_24_3683_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο