Η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-Καζακστάν καθίσταται επιχειρησιακή

EU Kazakhstan

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο κ. Αλιχάν Σμάιλοφ, πρωθυπουργός του Καζακστάν, ανακοίνωσαν σειρά συγκεκριμένων δράσεων για την υλοποίηση του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Καζακστάν για μια στρατηγική εταιρική σχέση στους τομείς των πρώτων υλών, των μπαταριών και του ανανεώσιμου υδρογόνου.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας επί του εν λόγω χάρτη πορείας σε ανταλλαγή επιστολών της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, και του Πρωθυπουργού του Καζακστάν, κ. Αλιχάν Σμάιλοφ, στις αρχές της εβδομάδας.

Η ΕΕ και το Καζακστάν συμφώνησαν σε συγκεκριμένους τομείς δράσεων. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών των κλάδων για τον προσδιορισμό και την υλοποίηση κοινών επενδυτικών έργων. Ο χάρτης πορείας προβλέπει επίσης στενότερη συνεργασία για τη γεωλογική εξερεύνηση, την έρευνα και την καινοτομία, την απόκτηση δεξιοτήτων ή την ανάπτυξη ικανοτήτων με τη χρήση του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» της ΕΕ και του μηχανισμού συνεργασίας, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών μέσων.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_2815/IP_23_2815_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο