Ουκρανία: Η Επιτροπή δωρίζει εμβόλια για την προστασία ευάλωτων πληθυσμών από την ευλογιά των πιθήκων

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Επιτροπής δώρισε στην Ουκρανία 10.000 φιαλίδια του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων που παράγει η εταιρεία Bavarian Nordic.

Η Επιτροπή και η Ουκρανία υπέγραψαν τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με το πρόγραμμα EU4Health τον Ιούλιο του 2022. Κατά συνέπεια, η Ουκρανία, μαζί με άλλες 27 χώρες, είναι επιλέξιμη να λάβει στήριξη από τη HERA. Η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές της να εμποδίσει την ευλογιά των πιθήκων από το να γίνει ενδημική στην Ευρώπη, όπως ανέφεραν τον Νοέμβριο σε κοινή δήλωσή τους η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου, και ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Δρ Χανς Κλούγκε.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Κάθε μέρα, εδώ κι ένα χρόνο, ο βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καταστρέφει νοσοκομεία και ιατρικά ιδρύματα, θέτοντας ανθρώπους σε κίνδυνο και στερώντας ασθενείς από τη θεραπεία τους. Η υγεία δεν πρέπει ποτέ να γίνεται στρατιωτικός στόχος. Συνεργαζόμαστε στενά για την παροχή θεραπευτικής αγωγής ζωτικής σημασίας σε σχεδόν 2.000 Ουκρανούς ασθενείς που διακομίστηκαν σε χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ και για την παροχή στήριξης ψυχικής υγείας και ψυχολογικής βοήθειας. Χάρη στην ενισχυμένη συνεργασία μας με την Ουκρανία στον τομέα της υγείας, μπορούμε να παράσχουμε περαιτέρω στήριξη με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα EU4Health, όπως η σημερινή δωρεά 10.000 φιαλιδίων εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Η στήριξη της Επιτροπής προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό παραμένει αταλάντευτη.»

Ο Ουκρανός Υπουργός Υγείας κ. Βίκτορ Λιάσκο δήλωσε: «Η Ουκρανία προσχωρεί στη συνολική στρατηγική για την πρόληψη της διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων. Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να προστατεύει τους πολίτες από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η παράδοση αυτού του εμβολίου αποσκοπεί στην προστασία του υγειονομικού προσωπικού και ευάλωτων πληθυσμών. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνεχή στήριξή τους προς το ουκρανικό σύστημα υγείας.»

Χάρη στη συμφωνία για τη σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα EU4Health, οι ουκρανικές υγειονομικές αρχές και η ευρύτερη κοινότητα υγείας μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα, επί ίσοις όροις με τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Το πρόγραμμα EU4Health αντιμετωπίζει τις άμεσες ζημιές της υγείας και των συστημάτων υγείας από τον πόλεμο και χρηματοδοτεί ουκρανικά δημόσια και ιδιωτικά έργα που συμβάλλουν στην μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_1202/MEX_23_1202_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο