Προκηρύσσεται ο πρώτος μεσοπρόθεσμος διαγωνισμός για τη διασφάλιση σταθερού και προβλέψιμου ενεργειακού εφοδιασμού στο πλαίσιο του AggregateEU

AggregateEU

Η Επιτροπή προκηρύσσει την πρώτη μεσοπρόθεσμη πρόσκληση υποβολής προσφορών μέσω της πλατφόρμας AggregateEU για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, οι αγοραστές θα μπορούν να υποβάλουν τις ποσότητες αερίου που ζητούν για διάφορα εξάμηνα από τον Απρίλιο του 2024 έως τον Οκτώβριο του 2029.

Ο μεσοπρόθεσμος διαγωνισμός είναι μια νέα υπηρεσία, την οποία παρέχει η Επιτροπή για να φέρει σε επαφή τους αγοραστές και τους πωλητές μετά την βραχυπρόθεσμη κρίση των δύο τελευταίων χειμώνων. Το AggregateEU θα συγκεντρώσει τη ζήτηση από τους καταναλωτές ενέργειας της ΕΕ για διάστημα έως και 5 ετών και θα την υποβάλει στον ανταγωνισμό. Η μεσοπρόθεσμη πρόσκληση υποβολής προσφορών αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του εφοδιασμού για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν κατά τα επόμενα έτη, βάσει του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων που θεσπίστηκε το 2023. Δημιουργήθηκε κατόπιν εκτεταμένων επαφών με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Μάρος Σέφτσοβιτς,  δήλωσε σχετικά: «Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού και των τιμών που προξένησε η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συγκεντρώσαμε και αθροίσαμε τη ζήτηση φυσικού αερίου ώστε να προσελκύσουμε καλύτερες προσφορές για τους Ευρωπαίους χρήστες ενέργειας στη διεθνή αγορά. Το νέο μεσοπρόθεσμο προϊόν που εγκαινιάζουμε σήμερα θα συνεχίσει να παρέχει σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Τα χειρότερα έχουν περάσει, όμως οι αγορές παραμένουν σφιχτές και πρέπει να οικοδομήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.»

Η νέα μεσοπρόθεσμη προκήρυξη θα συνεχίσει το έργο του AggregateEU για τη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Βασίζεται στην επιτυχία των τεσσάρων βραχυπρόθεσμων προκηρύξεων για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2023 στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, μέσω των οποίων αξιόπιστοι προμηθευτές παρέδωσαν πάνω από 42 δισ. κυβικά μέτρα της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι βραχυπρόθεσμες προκηρύξεις θα συνεχιστούν μέσα στη χρονιά.

Οι συννομοθέτες κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία επί της δέσμης μέτρων για το υδρογόνο και το απανθρακοποιημένο αέριο, μέσω της οποίας η από κοινού αγορά αερίου θα καταστεί μόνιμο εργαλείο.

Για να συμμετάσχουν σε αυτή την μεσοπρόθεσμη πρόσκληση υποβολής προσφορών, οι αγοραστές και οι πωλητές πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα AggregateEU. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως τις 21 Φεβρουαρίου για τον πρώτο γύρο και θα υποβληθεί σε διαγωνισμό από τις 26 και 27 Φεβρουαρίου. Αφού αντιστοιχιστεί η ζήτηση και η προσφορά μέσω της πλατφόρμας, στη συνέχεια οι επιμέρους εταιρείες διαπραγματεύονται τις συμβάσεις τους διμερώς.

Το AggregateEU είναι η πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τη συντονισμένη προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ, η οποία εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2023 για να ενισχύσει τη διαφοροποίηση, την ασφάλεια και τον συντονισμό του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/mex_24_846/MEX_24_846_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο