Σε ισχύ ο νέος κανονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων

Protection of European craft and industrial products

Ο κανονισμός για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων για χειροτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα αρχίζει να ισχύει σήμερα. Αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την προστασία των ονομασιών των ευρωπαϊκών χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων που βασίζονται στην πρωτοτυπία και τη γνησιότητα των παραδοσιακών δεξιοτήτων των περιοχών τους.

Ο κανονισμός θα εναρμονίσει την προστασία πολύτιμων ευρωπαϊκών χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων, όπως η πορσελάνη Limoges, τα μαχαίρια Solingen, το μάρμαρο Carrara ή τα κεντήματα της Μαδέρας.

Προστασία για τα χειροτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα σε επίπεδο ΕΕ
Ομοιόμορφη προστασία σε επίπεδο ΕΕ: Οι ονομασίες των χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων που πληρούν τις αναγκαίες απαιτήσεις για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων θα διασφαλίζονται πλέον σε επίπεδο ΕΕ μέσω μιας ενιαίας καταχώρισης που καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ. Προηγουμένως, για παράδειγμα, οι παραγωγοί της «Pierre de Bourgogne» (γνωστή ως «πέτρα Βουργουνδίας») έπρεπε να καταχωρίζουν τη γεωγραφική τους ένδειξη σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, κατά περίπτωση, για την καταπολέμηση των παραβάσεων. Με τον κανονισμό αυτό, οι παραγωγοί χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων μπορούν πλέον να λάβουν προστασία και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ με μία μόνο καταχώριση γεωγραφικής ένδειξης.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/el/ip_23_5813/IP_23_5813_EL.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο