Σεισμός: Ο Επίτροπος Λέναρτσιτς επισκέπτεται την Τουρκία, ενώ η ΕΕ παρέχει στη Συρία βοήθεια σε είδος

Κατόπιν των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ διεξάγει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει στη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Ο Επίτροπος κ. Γιάνες Λέναρτσις, υπό την ιδιότητα του συντονιστή κρίσεων της ΕΕ, έφθασε στο Γκαζιαντέπ όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής οργάνωσης διαχείρισης καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και με τους διασυνοριακούς εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία. Μαζί με την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ στο Γκαζιαντέπ, θα επισκεφθεί τον τόπο της καταστροφής και τις εν εξελίξει επιχειρήσεις διάσωσης.

Στήριξη της ΕΕ προς τη Συρία: Έπειτα από την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για αποστολή βοήθειας στη Συρία χθες, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει τη δράση του με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα συμμετέχοντα κράτη του Μηχανισμού για να στείλει το συντομότερο δυνατόν στον συριακό λαό έκτακτη βοήθεια. Η Ιταλία και η Ρουμανία έχουν ήδη προσφέρει οικογενειακές σκηνές, υπνόσακους, στρώματα, κλίνες, είδη διατροφής, χειμερινά ενδύματα και άλλα είδη. Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα απηύθυνε αίτημα για συνδρομή μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για τη στήριξη των πληγέντων στη Συρία. Έτσι η ΕΕ θα μπορέσει να στείλει περισσότερη βοήθεια.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι από κοινού οι μεγαλύτεροι χορηγοί ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, έχοντας διαθέσει πάνω από 27 δισ. ευρώ από το 2011 ως σήμερα. Στη Συρία, η ΕΕ έχει παράσχει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας να αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες, μεταξύ άλλων παρέχοντας μετρητά για στέγαση και μη εδώδιμα προϊόντα, υποστηρίζοντας υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά τον σεισμό.

Στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία: Η τελευταία αποστολή βοήθειας περιλαμβάνει την κινητοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων rescEU για την παροχή 500 προσωρινών μονάδων στέγασης, 2.000 σκηνών και 10.500 κλινών στην Τουρκία από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης που είναι αποθηκευμένα στη Σουηδία και τη Ρουμανία. Οι σκηνές χωρούν έως 4 άτομα η καθεμία για άμεση ανακούφιση, ενώ οι προκατασκευασμένες μονάδες προσωρινής στέγασης χωρούν έως και 5 άτομα η καθεμία και έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν κατάλυμα έκτακτης ανάγκης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε άτομα που έχασαν τα σπίτια τους λόγω του σεισμού.

Πέραν των παραπάνω, τα 21 κράτη μέλη της ΕΕ μαζί με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία έχουν προσφέρει συνολικά 38 ομάδες διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Περισσότεροι από 1.650 διασώστες και 104 εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν αποσταλεί στις πλέον πληγείσες περιοχές της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης που απεστάλησαν μέσω του Μηχανισμού έχουν σώσει 36 ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε ολόκληρο το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στο σύνδεσμο που ακολουθεί : https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/mex_23_723/MEX_23_723_EN.pdf

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο